miercuri, 16 septembrie 2009

Băse pune de-un nou cincinal










Aproape oricine a observat aseară similitudinea dintre discursul lui Băse şi discursurile Preaîmpuşcatului.
Aud că pe măsură ce lumea pleca din sală, scaunele erau reocupate de oamenii PDL-ului aduşi cu anasâna, în grupuri, exact ca acum 25 de ani, când se înghesuia poporul la rigolă să-l aplaude pe Tovarăşu.

Interesant e că singurul partid care nu-l critică pe preşedintele ţării a prevăzut trista eventualitate a golirii aulei înainte de termen şi a luat măsuri.

Până la urmă şi televiziunile mogulilor au capitulat în faţa nevoii de rating şi au tăiat discursul în direct, trecând direct la comentarii în studiourile de ştiri.

Adevărul e că, dacă totuşi am câştigat ceva în ultimii 20 de ani, asta am câştigat: piederea antrenamentului de-a asculta pe cineva care nu spune nimic, mai mult de cinci minute.

Mie, când a recunoscut că poate a mai şi greşit, mi-a amintit de Postelnicu. Numai că Postelnicu a recunoscut fără echivoc, “Am fost un dobitoc!” ,fiindcă nu mai avea nimic de pierdut.

Băse e pe cale să piardă totul şi cred că o ştie şi dacă n-o ştie, o simte. De-aia a şi dat pe gât o duşcă de curaj etilic în plus, poate chiar puţin peste doza zilnică, aia la care a dobândit toleranţă şi pare treaz.

Nu ştiu care dobitoc i-a scris discursul, în stilul “să facem totu’, tovaghăşi!”, atigând inclusiv un punct extrem de delicat: făcutul copiilor pe bază de “înfiinţarea unei comisii prezidenţiale pentru analiza riscurilor demografice”.

În 1989, în faţă la Dalles, era plin de “decreţei”.
Decreţeii sunt periculoşi, fiindcă atunci când n-au ce mânca, ce învăţa, unde munci, îşi întreabă mamele “De ce m-ai făcut, dacă n-aveai cu ce să mă creşti?” şi, dacă răspunsul e “Am fost obligată!”, ies în stradă imediat.

Acum, dacă mă gândesc bine, poate că tipul care i-a conceput textul de-aseară “Preşedintelui tuturor românilor” l-a redactat astfel tocmai ca să înţelegem până nu-i prea târziu mesajul din titlul de mai sus, cu virgulă şi semnul exclamării, astfel:
“Bă, se pune de-un nou cincinal!”

16 comentarii:

  1. E duuuus cu capul! Dar pe Cristoiu l-ai auzit comentind despre discurs? Nu ? Bine? Acum te-ai fi tratat de indigestie!

    RăspundețiȘtergere
  2. Urmeaza interzicerea avortului si taxa de celibat?
    Ca tot au reintrodus examenul de "treapta intiia" ca fiind "conform standardelor internationale".
    Dar ce ziceti de aia? "romii sa isi trimita copiii la scoala si sa se crestineze"?- din acelasi discurs prezidential. Adica, sa se crestineze, sa nu il prind pe vreunul ateu sau musulman sau altceva! Macar in cristelnita sa se spele, sa nu mai fiu eu nevoit, ditamai presedintele,sa fac observatii gen: "tiganca imputita"!

    RăspundețiȘtergere
  3. „Aproape oricine a observat aseară similitudinea dintre discursul lui Băse şi discursurile Preaîmpuşcatului.”
    Renata, tare aş fi curios să ştiu câtă lume o fi avut răbdarea să urmărească tâmpeniile debitate de preşedintele jucător, cu apetenţă de preşedinte dictator. Eu unul m-am culcat, iar când m-am trezit comédia se terminase. Am ascultat comentariile (dar nu ale lui Cristoiu, Mihaela Petrescu!). Bogdan Chireac zicea că discursul a fost mulat pe aşteptările boborului ca cineva cu mână forte să tină în continuare frâiele, pe nevoia de tătuc. Dacă o fi aşa, vai nouă!

    RăspundețiȘtergere
  4. Nu, Mihaela! Băsescu nu e dus cu capul.E lucid şi periculos. Pare pentru noi dus cu capul, fiindcă între realitatea noastră şi realitatea lui e o ruptură. Noi constatăm realitatea. El o ignoră pe cea existentă şi vrea s-o preschimbe.
    Cândva, demult, înainte de a fi preşedinte, i-a povestit lui Tucă în emisiune cum a adus el toate vapoarele la ţărm, întregi. A avut o sclipire în ochi, ciudată. Am interpretat-o greşit: am crezut că e pasiunea de corăbier. Era foamea de-a fi comandant. Cică pe vapor, comandantul egal Dumnezeu.
    Am aflat asta puţin mai târziu. Prea târziu.

    RăspundețiȘtergere
  5. Inei...
    Aşa cred. Interzicerea avortului, pedepsirea prin taxe a celibatarilor sunt măsuri duioase ce ar putea interveni ca să ni se corijeze viaţa. Ar fi de încălzire.
    Eu mă gândesc ceva mai departe...
    La o zi în care o agenţie îmi contabilizează mie, cetăţean, cât am cheltuit lunar la selgros, la metro, unde am legitimaţie. Dacă am un venit lunar declarat de 2000, să zicem, şi am cheltuit 1800 într-o lună, înseamnă că nu mi-am plătit întreţinerea sau rata, ori am venituri la negru. Ia să mă ia agenţia la puricat!
    Urmează, Ina, un stat poliţienesc care-l va face pe nea ceaşcă să se umple de spume în mormânturi.
    Mult mai urât şi macabru, îmi permit să cred că veni-va ziua în care Gâdea, pe antena Mogulului, o să-şi înceapă emisiunea cu "Bunăseara, domnule Preşedinte, bunăseara stimaţi telespectatori! Tema propusă azi de Palatul Cotroceni este [câte boabe de porumb cresc pe doi coceni?] Invitatul emisiunii este domnul Cristoiu - abac, aşa cum pe vremurile de tristă amintire era domnul Stan - laptop.

    RăspundețiȘtergere
  6. Florian,
    nici măcar televiziunile mogulilor n-au avut răbdare să-l dea în direct pe tot! Că tu ai adormit, e un argument că te numeri printre "normali".
    Nu trebuie decât să sperăm că suficient de mulţi normali vor vota haotic, doar ca să îl elimine din ecuaţie.
    Probabil că a venit momentul să votăm răspunzând la întrebarea: care candidat nu se visează TĂTUC? Pe ăla îl votăm!
    Recunosc, e tot un fel de "să votăm răul mai mic".
    Iar batem pasul pe loc. Dar, măcar nu încuiem uşa, nu înghiţim cheia pentru generaţiile viitoare, aşa cum au făcut părinţii noştri.

    RăspundețiȘtergere
  7. Salve Nasico Renata!
    Vin doar ca sa incerc a te introduce unui aprig luptator impotriva dictaturilor, fie ele postdecembriste. E vorba de Marcus pe care l-ai vazut pe la Roxana. Uite linkul lui aici. Nu stiu daca va fi activ or ba pentru toata lumea, io ti-l dau oricum.
    De nu-ti place, da-i cu radiera;)

    http://marcus64.wordpress.com/2009/09/16/ultima-ora/#comment-927

    RăspundețiȘtergere
  8. si io care tocmai comentam la Mana lipsa planului cincinal de nasteri din discurs, vai mie ca nu a fost atent la "lectie". D-zeule mare, mai putem?!! noi sau ei?

    RăspundețiȘtergere
  9. @Renata, te-am gasit la recomandarea unui amic si deja ma simt mai bine. Citeste aici : http://marcus64.wordpress.com/2009/09/17/ne-ai-dat-o-adresa-gresita-coane-traiane/
    sa fii iubita si chip in taci
    marcus

    RăspundețiȘtergere
  10. @Buna Florian! Tradittore :) . M-ai uitat de tot de la o vreme.
    Sa fii iubit
    marcus

    RăspundețiȘtergere
  11. Marcus,
    am dat o fugă la tine, te-am salutat.

    Finuşorule Anonim! Mersi de codoşlâceală!
    Adică punere în contact cu Marcus.


    Florian,
    Ai trimis poza?

    Codeus, naşterile urmează a fi planificate, fiindcă morţile se planifică singure.

    RăspundețiȘtergere
  12. Vai, nasico, ce urat mi-ai zis. M-ai facut codos....:(((
    Tocmai pe mine care ...sunt un finut...

    RăspundețiȘtergere
  13. eu n-am ascultat "cuvintarea" - haha :) cam... prea lunga pentru gustul meu, ci doar "digest-ul" din interviul de pe tvr1. si pentru prima oara dupa foarte multa vreme, m-am enervat :) in prima faza, dup-aia insa mi-am zis ca are dreptate Lelia: se profileaza un al doilea mandat. pur si simplu pentru ca, la ora asta cel putzin, romanilor le trebuie un "voda", un "il comandante", nicidecum un presedinte. mentalitati de sute de ani nu se schimba cu una-cu doua. ma-ntreb doar daca asta se va intimpla vreodata.
    cum ar veni, cam asa: http://www.youtube.com/watch?v=jmLs3H78B2I
    sper sa nu se interpreteze gresit, e doar o constatare, amara - nicidecum o "privire de sus"

    RăspundețiȘtergere
  14. Pozele, Renata, nu poza. Le-am trimis, mulţumesc mult pentru ajutor.

    RăspundețiȘtergere
  15. @marcus
    Nu-s trădător bre, dar mi-e scârbă să vin pe la tine şi să dau peste dezaxata aia, ştii tu despre cine e vorba.

    RăspundețiȘtergere