vineri, 28 octombrie 2011

Opinii

Fac şi eu ca Mircea Badea: “Vreţi cu recensământul? Vă-ntreb, fiindcă eu nu mai pot cu recensământul. Dar dacă vreţi, atunci, bine.”
La recensământ a venit o doamnă de vreo patruşcinci de ani. Cu geanta aia albastră, din material de paporniţă, care o legitima, şi cu un sac de umăr, foarte drăguţ,  kaki, pe care-l avea de la soră-sa, din Australia.  Mi-a precizat că nu vrea CNP-ul. I-am zis că mi-e indiferent. A protestat, că ea nu  vrea să mi-l ia, să mi-l ţin secret. A mai insistat asupra limbii materne, să nu i-o divulg.
Când am ajuns la “studii” şi i-am zis că am terminat “Farmacia”, la Carol Davila, a început să-mi povestească despre fii-su, care e student la medicină. Cât e de fericită. Cât o costă cărţile lui, pe an. Că de-aia s-a înhămat la povestea cu “recensământul”, că nu se mai ajung cu banii.
Am ascultat-o într-o tăcere entuziast-politicoasă, deşi abia aşteptam să teminăm interogatoriul, ca să ajung la baie.
Ne-am mai împotmolit la întrebarea cu “starea civilă”.  Nu credea că e logic să fii “divorţat” la o rubrică şi în “uniune consensuală” la alta. E ori, ori. Eu m-am dus la baie, că nu mai puteam. Când am revenit, mi-a zis că oricum nu stă nimeni să analizeze.
Cine e capul familiei. Am zis că nu e nimeni capul, e mai degrabă o familie bicefală. A zis că să mă gândesc aşa, în sinea mea, cine e, totuşi, capul familiei.  I-am zis că ce cred eu în sinea mea nu contează la statistică. A zis că m-ar trece pe mine, că m-a găsit acasă. M-am bucurat, în sinea mea, dar totuşi m-am simţit niţel vinovată.
Ieri m-am întâlnit cu ea din nou, în faţa blocului. Credeam că venise după CNP-uri. Am vrut să i-l dau. A zis că nu-l vrea acum, o să treacă duminică seară să-l ia, de la toţi locatarii, acum a venit doar la reprogramaţi. Adică le face recensământul ălora care n-au primit-o din prima, dar pentru CNP şi-a rezervat toată după amiaza de duminică. I-am zis că bine, dar dacă nu mă găseşte acasă duminică, să-l ia de la circa de poliţie din cartier. Auzi ce zice: că ăia de la circă nu dau CNP-urile oricui.
I-am urat o după amiază plăcută şi spor la treabă.

Acuma, să trec la subiectul propriu-zis al postării, pe care am şi ilustrat-o…
Voi credeţi că strămoşul nostru, acum cinşpe mii de ani, a pictat asta?
Nu e nici urmă de băşcălie sau de capcană în întrebarea mea.
Aştept opinii. Argumentate.

13 comentarii:

  1. La asta cu strămoşul nostru de-acum cinşpe mii de ani, care a fost el sau nu a fost în stare să zmângălească cu graffiti pereţii grotei sale confort trei îmbunătăţit, nu sunt pregătit să răspund momentan. Eu eram pregătit să răspund la întrebările recenzorului. Da` m-am pregătit degeaba, că pe la mine nu a trecut. Am stat toate zilele astea cu cenepeul pe masă, să-l am la îndemână, dacă o fi să mi-l ceară, da` degeaba. Am măsurat de vreo trei ori apartamentul, ca să-i pot spune exact câţi metri cubi şi câţi metri pătraţi revin per capita, am cotrobăit prin valiza cu care am făcut armata, ca să scot la iveală diplomele de pe unde m-am şcolit. Da câte nu am făcut!? Ca să ce? Ca să aflu astăzi că recenzorul nu mai are timp şi pentru mine. Păi, n-o să mai vrea Boc să facă recensământul populaţiei peste vreo zece ani? Să aştepte el să mă mai pregătesc eu cu aşa simţ de răspundere! Mai bine mă dumiresc care-i treaba cu strămoşul cu graffiti...

    RăspundețiȘtergere
  2. Doamna, mai terminati cu circoteala. Adica s-a retras Huidu si-ati inceput voi? Iaca, onor guvernu' ne lasa sa ne auto pe noi. Daca nici asa referentum nu va place, ce sa mai zic?
    Ce, n-ai curaj sa-ti dai nenorcitul asta de CNP nici macar tie? Si daca tot tu pe tine te, cred ca poti sa si uiti intrebarile naspa, ca deja nu mai stie nici Vintu daca-s obligatorii.
    In rest, e floare la ureche: descarcati, printati, completati, faxati, emailati, dupa care Urlati 5 minute! Mai usor de-atit, ce vreti? Traiasca si infloreasca in frunte cu secretarul sau general, vii si cutremuratoare aplauze! Hai, pa!
    Pese: in desen nu-i Base, cind a vrut s-o pacaleasca pe Europa?

    RăspundețiȘtergere
  3. Daca-i asa, graficianul e, cu siguranta, Lazaroiu!

    RăspundețiȘtergere
  4. Pe bune, bizonul e pictat de un strămoș. Al cui - e greu de precizat, poate fi al lui Obama, al lui Băsescu - sau al meu, personal. Cît despre recensamînt, e de fapt vorba de un eufemism pentru haos. Nu singurul, din păcate.
    Cu drag, Zoe

    RăspundețiȘtergere
  5. apoi cu desenu e poveste pentru naivi. cred ca e mic procentul cu cele originale.

    aia cu " uniunea consensuala mi-a placut si mie".nu mai stiu ce dracu am declarat.

    RăspundețiȘtergere
  6. Nu stiu ce sa declar la "uniunea consensuala" ca acum locuiesc cu parintii ... mai sunt sau nu mai sunt in "uniune consensuala"? :)

    RăspundețiȘtergere
  7. Augustine Punct Rădescule!
    Io aş fi mai puţin veseloasă în legătură cu muralu'. Dacă e Băse intrând în Europa, adică dacă e chiar Băse, nu un strămoş ancestral d-al lui, atunci e groasă, rău, că noi speram să scăpăm de el în 2014, da' cineva cu un trecut aşa de lung, trebuie să aibă un viitor pe măsură, nu?

    RăspundețiȘtergere
  8. Doamnă profesor,
    bizonul nu e pictat pe bune, e pictat pe piatră. Dar, dacă e să vorbim serios, e pictat aşa de bine, că Modigliani abia dacă-i calcă pe urme autorului.
    Nu poate fi strămoşu' lui Obama: ăla era sclav, trebuia să muncească, nu să facă pe artistul.
    Băsescu n-are strămoşi. Numa' cine are dosar la securitate, are strămoşi, ori el n-are.
    Strămoşul dumneavoastră, poate fi. Poate fi orice strămoş al oamenilor de azi, cu condiţia ca artistul să fi fost om, şi nu extraterestru.

    RăspundețiȘtergere
  9. Clujanule, doar n-oi voi să sameni sămânţa îndoielii şi-a teoriei conspiraţiei! Adică să fie un feic? Ca poşetele Vuitton chinezeşti?

    RăspundețiȘtergere
  10. Theo,
    nu ştiu cum te înţelegi tu cu părinţii tăi, dacă trăiţi consensual sau unul hăis şi alţii cea.
    În accepţiunea legii, consensualul e fostul concubin şi mult mai fostul amant.
    E ca în povestea cu romii: ţigan, minoritar, rrrrrom.

    RăspundețiȘtergere
  11. Stimata doamna,
    Dupa cercetari indelungate am ajuns la concluzia ca pictura murala e contemporana. Face parte din ciclul "Bizonii". Acesta nu e in trafic, e in pestera. Cred ca a gasit-o (pestera) circuland pe noile trasee montane asfaltate de... Ma scuzati o clipa! Suna. O fi recensamantul?
    PS "Nu ma ridicati! Nu stiu nimic!"

    RăspundețiȘtergere
  12. Domnule Mihai,
    tocmai acum, când aţi venit cu o teorie care stă pe copitele ei, să vă fi săltat ăştia?
    Reveniţi, vă rog, spre a ne linişti cu toţii! Spuneţi că nu era miliţia, erau muţafirii!

    RăspundețiȘtergere