duminică, 6 iunie 2010

Un popor de ‘tu-ţi şi ‘tu-te…

Aseară mă uitam la un film cu muultă bătaie, un film stupid din care n-am înţeles decât că Van Damme e specific românesc, joacă orice cretinitate, bani să iasă, când, deodată, apare un tut, un fel de Hoară, care boceşte de câteva ori pe zi, în televizor, pe umărul unei femei, că el nu, că el niciodată, în fine, că el n-a câştigat niciodată nimic.
La cum arată, mi se pare verosimil să nu-l fi băgat nimeni în seamă, măcar la dat cu mopul, numai că nu despre asta e vorba în clipul publicitar : amărâtul n-a câştigat niciodată nimic moca, şi de-aia se-ndoapă cu hamburgeri la McDonalds, că poate într-o zi va câştiga 100 de porţii de cartofi prăjiţi gratuiţi.
La cât e de fericit în final, sigur se numără printre cei care au un tranzit intestinal normal, nu trebuie să înghită iaurturi laxative de la Danone, nu ia Dulcolax, nu-l întreabă nimeni - "Tu cat timp iti petreci zilnic la toaleta ?”, nu-l dor dinţii când mănâncă îngheţată, fiindcă se spală cu una dintre cele enşpe mărci de pastă de dinţi recomandate de asociaţia medicilor stomatologi, a înlocuit apa şi săpunul cu vopseaua de pereţi Spor cu ioni de argint, de la Policolor şi, dacă n-ar fi un tut, ci o tută, probabil că ar supravieţui oricărui accident aviatic, în zilele critice, purtând always cu aripioare.
Urmează tutele, care spală cu Ariel, fiindcă Arielul e garantul succesului unei stagiuni teatrale, în timp ce Rex te ajută isteţ să. Tutele îşi lungesc genele, îşi îmbrobodesc soţii cu cafea Jacobs, până ce-i transformă în nişte tuţi care admit că fiicele lor minore îşi aduc iubitul pe şest în dormitor, îşi întăresc coafura cu fixativ, pe furtună, se epilează cu Brown, devin catifelate şi “Merci”, până ce evadează Van Damme dintr-o închisoare rusească, doar fiindcă îi trebuiau ceva bani de pe urma unui film, oricât de imbecil ar fi fost el.

Ce vreau să zic e că, pe noi, până şi agenţiile de publicitate ne tratează exact ca pe nişte tuţi şi tute, îşi nuanţează mesajul în zona noastră de interes, ne dau cu flit de-ăsta parfumat cu Glade, că oricum n-avem de ales, oricum înghiţim pe nemestecate, oricum suntem ţara care scrie cu oi pe dealuri şi, în curând, vom scrie cu noi înşine, pe dealuri, pe munţi, pe câmpii, prin oraşe - SFÂRŞIT.

13 comentarii:

  1. Hahaha ! Aşa mă gîndeam şi eu.
    Am un mic amendament : vom scrie cu noi pe dealuri şi cîmpii : DEMISIA !

    RăspundețiȘtergere
  2. Matilduş,
    Să te audă Dumnezeu!
    Da io încă mă întreb , de unde ai atâta energie spirituală, să mai crezi basmul ăsta? Că mă duc să-mi iau şi eu o porţie!

    RăspundețiȘtergere
  3. si pana si titlul si continutul postarii de fata e cu doua intelesuri )))). cand am citit titlul ma asteptam la oarece injuraturi in text dar tu fiind Doamna nema nimic injuraturi ))))

    RăspundețiȘtergere
  4. Şi e teafăr pentru că s-a îmbolnăvit de gripă porcină, aviară, ovină, fluturească şi bovină.

    RăspundețiȘtergere
  5. Mda, Cody...
    Titlul e o capcană. :)

    RăspundețiȘtergere
  6. ElZap,
    ştii că ce nu te ucide, te face mai puternic! :))

    RăspundețiȘtergere
  7. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  8. De-aia se spune ca limba romana este una dintre cele mai grele! Niciodata n-am stiut cum se scrie corect: tuţi sau tu-ţi!

    RăspundețiȘtergere
  9. hai, ma, ren, de ce esti asa suparata? daca e sa vorbim despre reclame, apoi astea sunt chestiuni stiute: ca 99% dintre ele sunt dumb si ca se fac cu materialul "cultural" al clientului. uite, de pilda ce crezi c-ar pricepe un nord-american din asa ceva http://www.youtube.com/watch?v=jmLs3H78B2I ? absolut nimic. eu insa o mai "vizionez" din cind in cind, neaparat vinerea; nu de alta da-mi trebuie vreo 2 zile ca sa ma pot opri din ris :))
    in ce priveste extrapolarea-ti, eu zic ( ca si ala din reclama :)) ca asa am fost de fapt intotdeauna...
    da' uneori asta poate fi si avantajos.

    RăspundețiȘtergere
  10. Augustine,
    nici eu nu ştiu cum se scrie corect, d-aia am pus în titlu o variantă şi-n text alta, să-şi aleagă fiecare pe cea care-i place.

    RăspundețiȘtergere
  11. Salut, under!
    mersi de link! E tare de tot. Ei, vezi că se poate şi pe specific şi deştept?
    Ia de colea, la schimb!
    http://www.youtube.com/watch?v=sn1sjTQRPEw&feature=related

    RăspundețiȘtergere
  12. desigur - 1% :)
    http://www.youtube.com/watch?v=Jo04kVddAcE&feature=related

    RăspundețiȘtergere
  13. under,
    nu rămân datoare, nici moartă!
    http://www.youtube.com/watch?v=NFQePeC2n6A&NR=1

    RăspundețiȘtergere