marți, 12 aprilie 2011

Ştiinţă să fie, dar să înţelegem şi noi!

O ştire a făcut  valuri în presă, stârnind ecouri până hăt, departe, la radio Gorila.
Citez începutul articolului din Gândul:
Soţii Raluca-Ioana van Staden şi Jacobus Frederick van Staden au obţinut la Salonul Internaţional de Invenţii de la Geneva medalia de aur şi Marele premiu din partea Asociaţiei Europene a Inventatorilor. "DOT senzor enantioselectiv şi procedeu de realizare a acestuia" este denumirea invenţiei cu care cei doi cercetători de la Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Electrochimie şi Materie Condensată Timişoara au reuşit să uimească marele juriu al concursului.
"Invenţia se referă la un procedeu de obţinere a unei noi clase de senzori - DOT senzori, care sunt utilizaţi cu succes în analiza farmaceutică şi clinică - contribuind la diagnosticarea corectă a pacienţilor pe baza enantiomerilor determinate în fluide biologice în câteva minute", a declarat pentru Gândul Raluca-Ioana van Staden.
Pe scurt, aplicarea acestui procedeu ar putea conduce la reducerea preţului medicamentelor pe bază de Ibuprofen sau Ketoprofen, de exemplu. […]”

Trecând peste disconfortul “enantiomerilor determinate”, fiindcă “un enantiomer” face la plural “doi enantiomeri” şi nu pot fi altfel decât “determinaţi”, să ne oprim asupra ultimei fraze, aia despre efectul practic al acestei cercetări teoretice asupra reducerii preţului medicamentelor pe bază de ibuprofen.

Radio-Guerrillistul de serviciu a tras o concluzie simplă dar nesănătoasă: “Adică se ieftineşte Nurofenul!”.
Nu mai ştiu care din ei a zis-o, Dobro, Volski sau Craio, dar ambii sunt nevinovaţi, fiindcă  aşa reiese din interpretarea Gândiristei.

E de înţeles că cineva care n-are măcar curiozitatea să întrebe ce-i ăla un enantiomer îl bagă la mere, pere “determinate” şi dă pe goarnă articolul pe care vă invit să-l citiţi, după ce lămurim câteva lucruri mărunte.

Enatiomerii sunt doi fraţi gemeni care arată la fel, numai că unul îşi face cărarea pe stânga, celălat pe dreapta.  Unul are ochiul drept mov, celălalt ochiul stâng. Arată ca mâinile noastre, stângă şi dreaptă, aşezate pe masă cu degetele răşchirate. Există o axă de simetrie verticală, imaginară,  dar dacă suprapunem planurile, mâna stângă translatează mâna dreaptă , cele două contururi nu sunt superpozabile decât aparent. Faceţi proba! Arătătorul drept cade peste degetul mic stâng, mijlociul drept vine peste inelarul stâng, la exterioar avem degetele mari ale ambelor mâini, descoperite. Deci  cei doi “gemeni” nu se suprapun peste imaginea lor în oglindă.

Toate aceste perechi de substanţe, aparent identice, dar nesuperpozabile, se numesc enantioemeri. În zona scârboasă a fizicii cu care eu sunt certată, rotesc în mod diferit planul luminii polarizate. Unul spre stânga, şi se numeşte LEVOGIR, celălalt spre dreapta şi se numeşte DEXTROGIR.

Acuma:  nouă, nişte bloggeri mai degrabă preocupaţi de virgule şi cratime decât de perechile de enantiomeri optic activi, puţin ne pasă că perechea de  enantiomeri formează, atunci când se obţine substanţa prin sinteză chimică, un RACEMIC, adică un amestec în părţi egale de izomer levogir şi izomer dextrogir.
 Noi trebuie să ţinem cont că în natură substanţa A se găseşte sub formă pur-sânge,  exclusiv levogiră sau exclusiv dextrogiră. Izomerul levogir al substanţei A are anume proprietăţi. Cel dextrogir, altele.
Să luăm un exemplu plăcut şi parfumat: (-)carvona are miros de mentă şi se găseşte în mentă;  (+)carvona are miros de chimen şi se găseşte în seminţele de chimen. Nu mai zic că cele două carvone surori au efecte terapeutice diferite, să nu complic lucrurile. E suficient să vă spun că L- Carnitina, aminoacid prezent în carnea roşie, modifică nişte “linii” metabolice şi furnizează cordului oxigen. Racemicul, adică amestecul celor doi enatiomeri ai carnitinei, obţinut prin sinteză chimică, face mult mai puţin – creşte masa musculară a culturiştilor, de pildă. Terapeutic n-are niciun efect , dar produsul e ieftin, se vinde bine.
Aţi auzit de talidomidă? A fost un mare scandal. S-talidomida induce somnul. R-talidomida, geamănul enantioemric produce malformaţii embrionului uman. Din mamele care şi-au administrat racemicul talidomidei, existent în comerţul farmaceutic, obţinut prin sinteză, au apărut copiii malformaţi, cu labe de focă.
Şi acum ajungem la Ibuprofen.
Numai izomerul (S) este responabil de acţiunea antialgică şi antiinflamatoare.  Ibuprofenul de sinteză , adică racemicul, conţine doar 50% substanţă cu acţiune farmacoterapeutică, restul e balast.
Adică, dacă o analiză clasică a unui gram de ibuprofen zice că avem substanţă activă 98%, de fapt proba conţine doar 49% ibuporfen farmacodinamic util.

Întrebarea de om prost pe care mi-o pun este:

Cum va scădea costul de producţie pentru medicamente cu ibuprofen această invenţie medaliată cu aur, dacă, în urma aplicării ei, producătorul va fi nevoit să admită că doar jumătate din doza declarată e farmaolcogic activă?

Eu n-am înţeles. Poate îmi explicaţi voi, trecători prin gară.

25 de comentarii:

  1. Păi, dacă tu, o specialistă, n-ai înţeles, ce să înţeleagă un profan ca mine, care intră într-o farmacie doar ca să cumpere săpun lichid cu PH neutru?

    RăspundețiȘtergere
  2. Ahaaaa, ren!

    acum pricep si eu cum devine chestia cu efectul razelor de luna asupra galosilor de guma:-)
    ceea ce ma nelinisteste serios e daca oaia bea apa de ploaie... doar laptele de oaie este contaminat cu iod radioactiv? si daca da, de ce? ori mai bine sa astept rezultatul raportului cerut de Boc? Si pana atunci sa-i urez: Paste fericit!

    anca mica
    nu mai fi asa carpanoasa cu micutzii... nu oricine a iubit chimia in scoala ( am zis 'in scoala' nu in partid)

    anca mica, hai noroc! CH3-CH2-OH :-)

    RăspundețiȘtergere
  3. Obama a primit Nobel pentru pace, nu?
    Gore e si el tare-n termitologie(!), racealologie(!), si cine stie ce alte stiinte inrudite; tot Nobel!

    Asa si sasoii tai.
    La anul descopera alti enantiomeri care fac aerul mai ieftin ca la ibuprofen vad ca ne-am scos.

    RăspundețiȘtergere
  4. Ibuprofenul e cel mai ietin antiinflamatoor din cate stiu eu : 5-6 lei , cel de sasesute, patru lei noozeci -cel de patrusute si doi lei optzecisicinci -cel de doo sute.Daca vrea careva nurofen in loc de ibuprofen apai musai tre'sa marce banu'. Adicatelea, cum ar veni:
    , taxa pe firma.

    RăspundețiȘtergere
  5. Păi ştirea din Gândul, Florine, a fost concepută pentru profani. De-aia-mi pusesem speranţa în tine. :)

    RăspundețiȘtergere
  6. anca mică,
    Boc paşte fericit cu sau fără urările noastre.
    Eu m-am gândit că oaia paşte mai la altitudine, vaca mai la câmpie. Concentraţia de ioani radioactivi e mai mare sus. Problema e... dacă DEJA laptele de oaie e mai radioactiv, de când a crescut radioactivitatea pe munte?

    RăspundețiȘtergere
  7. N-o lua în glumă, Neveule, că e posibil să rămână farmaciile cu rafturile goale, dacă-şi pun ăştia invenţia în aplicare.

    RăspundețiȘtergere
  8. Zâzanie,
    în textul de mai sus nu e vorba de firme, bani, marcă banu', vinde farmacia şi alte d-astea. E vorba că oamenii ăştia doi au descoperit o metodă de analiză a purităţii substanţei farmacologic active care pune piaţa farmaceutică pe butuci. În locul lor, eu m-aş ascunde într-o mânăstire pentru următorii 20 de ani.
    Mă aşteptam la ceva mai multă seriozitate din partea unei mâncătoare de chiralitate pe pâine, cum te denumeşti!

    RăspundețiȘtergere
  9. Hai că am înţeles tot ! :))
    Ce n-am înţeles, este faptul că jurnaliştii, dacă sunt atît de "cunoscători" de ce nu tac mai adînc ?
    Şi o întrebare : pe flaconul de ADVIL scrie că fiecare pastilă ar conţine 200 mg ibuprofen. Aşa o fi ?

    RăspundețiȘtergere
  10. ioanu' ca ioanu, dar sa vezi cu... aia din Botswana! Cade ca frunza, lin-lin. Pe bursa :-)

    anca mica
    ai dreptate, sus e iodul mai concentrat si aerul mai rarefiat. ori mai ozonat?! da' atunci de ce se zice 'e proasta ca oaia'?!

    RăspundețiȘtergere
  11. Stimata Renata, postul dvs contine extrem de multe necunoscute pentru mine, asa ca voi evita cu eleganta comentariile legate de subiect.
    De fapt, dupa ce am citit o declaratie a lui Bill Gates, imi propun sa renunt si la vaccinuri: "Lumea de azi are 6.8 miliarde de oameni ... numar ce va ajunge pană la aproximativ 9 miliarde. Acum, daca facem o treaba foarte buna cu noile vaccinuri, cu serviciile medicale, cu serviciile de sanatate reproductiva, am putea, cel mai probabil, sa reducem acest numar cu 10 sau 15%."
    Va spun cu sinceritate ca sunt intr-o mare dilema. Pana astazi verificam cu mare grija pensia, sa vad daca nu mi-au pus ceva in ea. Dar ce fac cu medicamentele? Hai, ca la "nasturi" pot renunta, dar ce fac cu insulina?
    Si o ultima intrebare: ce mai stiti in legatura cu Zâna?

    RăspundețiȘtergere
  12. anca mică,
    se zice şi că "se uită ca curca-n lemne". Cum se uită curca-n lemne? E una dintre zicalele care mă înfioară metafizic. Aşa o fi şi cu oaia. N-o fi proastă. Poate o percepem noi în mod greşit. O oaie are exact inteligenţa necesară speciei ei. EBA, de pildă, n-o deţine pe cea strict necesară speciei sale. Şi totuşi oaia rămâne etalonul prostiei!

    RăspundețiȘtergere
  13. Domnule ALM,
    Mă bucur că aţi renunţat la vaccinuri. Şi mai bine era dacă nu le încercaţi niciodată. :)
    N-am zis mare lucru în postul de mai sus. Doar că nişte ciumpalaci, vorba lu' M. Badea, au inventat ceva care o să-i încurce foarte rău pe fabricanţii de medicamente.Şi ei, visătorii inventatori, speră ca fabricanţii să se bată pe descoperirea lor.
    Nu trebuie să renunţaţi la "nasturi"! Folosiţi cu discernământ, încă sunt utili. În cazul insulinei, ştiţi foart bine că n-aveţi de ales.
    Zâna, până acum, e bine. Mulţumesc că aţi întrebat de ea. :)

    RăspundețiȘtergere
  14. Ba te prefaci a nu intelege!
    Daca producatorii de medicamente au posibilitatea sa reduca pretul cu aproape 40% in doar cateva luni, se pune in trebarea de bun simt: care e de fapt costul de productie?

    RăspundețiȘtergere
  15. Zâzanie,
    de obicei preţul la poarta fabricii e cu cel puţin 200% mai mare decât cel de producţie.

    RăspundețiȘtergere
  16. Păi mai întâi ziua bună, că p-acilea calc acum prima oară. Şi hai să-ncerc marea cu deş'tu'. Bănuiesc că şi-au tocit pingelele când au scris articolul ăsta. Că dac-ar folosi senzorii ăştia minune pentru diagnosticat corect pacienţii, nu văd cum ar realiza producerea mai ieftină a ibuprofenului. Că una-i una, alta-i alta. Da' zic eu că dacă se folosesc în analiza farmaceutică şi pot distinge între ăi doi enantiomeri, şi-i mai şi separă, păi la ibuprofen s-ar putea reduce substanţa activă dacă s-ar putea folosi numa' izomerul S. Chestia e că pentru noi nu-i interesant, că ieftinirea se va face la producţie, în farmacii probabil se va scumpi.

    RăspundețiȘtergere
  17. Salut, Cârcotaşule şi fii bine venit la noi pe peron!
    Ibuprofenul de sinteză e amestecul celor doi enatiomeri în părţi egale. Dacă senzorii ăştia doar identifică izomerul bun şi nu pot influenţa sinteza în favoarea lui, eu zic că gramul de ibu e de două ori mai scump, nu mai ieftin.
    Îmi dau cu presupusul, că nu ştiu în care moment al fluxului de producţie devine senzorul util şi nici după ce mecanism...
    Sigur însă, pot să te asigur că în farmacii medicamentele se vând cu preţ impus de M.S., care a prevăzut un adaos între 0,5% şi 27%, astfel încât produsul cu preţul de intrare cel mai mic are adaosul cel mai mare şi invers. Pentru celelalte produse cu preţ liber, adaosul permis este de max. 30%. Aşa că dacă până ieri intra o specialitate cu 10 lei şi o puteai vinde către pacient cu 13, când o achiziţionezi cu 5 lei, poţi s-o vinzi cu 6,5.De regulă noi, adică farmaciştii, punem un adaos puţin mai mic, fiindcă aşa cum omul face turul tarabelor în piaţă, să vadă unde sunt roşiile mai ieftine, tot aşa s-a obişnuit să facă şi turul farmaciilor, iar pe o stradă de 500m pot exista două, ba chiar trei farmacii, după cum ştii.

    RăspundețiȘtergere
  18. Da' cum să nu? Păi cum să nu fac turul farmaciilor când pe o rază de 100 m, am fix 6 farmacii, din care două chiar la scara mea, una pe stânga şi cealaltă pe dreapta. Dar teoretic aşa ar fi, doar că Ministerul Sănătăţii fixează doar preţurile la medicamentele de pe listele de compensare parcă, celelalte fiind foarte zglobii ca preţuri şi sunt diferenţe foarte mari între farmacii. Altfel ai fi tentat să spui că o reţetă compensată trebuie să coste la fel peste tot. Ei bine, la produse identice (ca fabricaţie) Helpnetul (spre exemplu) e mai scump decât Belladona, şi nu cu puţin. Off. Am cumpărat pentru cineva Sargenor. La Helpnet = 44,90 lei, la Belladona = 34,50 lei. Ei? E vorba de 10 lei diferenţă, de mai mult de 25%. E chestie de 4 zile. Ce mă 'nervează blogspotu' ăsta că nu vrea emoticoane, acilea se cerea unu'!

    RăspundețiȘtergere
  19. Plimbarea de la o farmacie la alta e foarte sanatoasa si utila mai ales cand ficatul iti face probleme:)
    PS Am citit inca odata textul ca ma gandeam ca oi fi fost ieri obosita dar nici azi n-am inteles firul logicii tale. O sa citesc textul din Gandul desi imi vine greu s-o fac in noul lui format. Poate pricep ce ai vrut sa zici: vorba unuia de mai sus: ce are ...cu prefectura.

    RăspundețiȘtergere
  20. PPS CONDESCENDENTA, asta e termenul!
    Imi sta pe limba de azidimineata si ma bucur ca l-am putut scuipa pe blogul tau.

    RăspundețiȘtergere
  21. :) Hmmm... ai dreptate, din cate pot eu sa apreciez, Renata :) . Oricum, chimia ma cam depaseste ;) .

    Ce ar mai fi bun pentru cresterea masei musculare?! Nu reusesc sa ajung la 240kg, si deja sunt complexat! Vreau sa ma fac cat mai mare, mai mare decat Paul Anderson si Glen Ross (strongman) - eventual la un loc :) . Nu, nu-mi spune de steroizi si de hormonul de crestere (ori sunt prea scumpi, ori complica situatia prea mult pentru resursele si programul meu imprevibil).

    RăspundețiȘtergere
  22. Zâzanie,
    citind articolul din Gândul nu procepi decât că ăla care l-a scris (aia), n-a prieput nimic. Dar tu, fiind de meserie, dacă pui lucrurile cap la cap...

    În zicerea "Ce are Sulla cu Prefectura" nu e nevoie de puncte-puncte, pudibonde. Bagă "Sulla" pe Google şi vei înţelege de ce.

    RăspundețiȘtergere
  23. Iartă-mă, Zâzanie, pentru greşelile de dactilo, vorbesc la telefon cu Zâna!....

    RăspundețiȘtergere
  24. Vlad,
    eşti Groaznic!
    De ce trebuie să-ţi creşti masa musculară????

    RăspundețiȘtergere
  25. Vlad Cel Groaznic16 aprilie 2011 la 08:28

    Sa ma fac mare, mare si puternic :) !

    RăspundețiȘtergere