miercuri, 4 noiembrie 2009

Ţî!...

Niciun ziarist nu a avut până azi bunul simţ, decenţa minimă, să consulte un virusolog, înainte de a-şi da cu presupusul la gazetă sau pe postul tv, despre A/H1N1, gripă sezonieră cu mortalitate minimă şi morbiditate spectaculoasă.
Toţi s-au mulţumit să dea cu mouse-ul prin declaraţiile lui Cercel, să tragă cu urechea la ce zic unii şi alţii, la ce mai fac vecinii bulgari, să verifice dacă plouă în deşert. ..
În deşert era secetă, aşa că toate celelalte informaţii puteau fi luate de bune.

Dacă mi-ar apărea vreun “ştirusolog” de-ăsta în bătaia puştii, l-aş întreba fără introducere:
- ştii ce e sistemul imunitar ?
- ştii ce e ăla antigen?
- ştii ce e anticorp?
- ştii în ce constă reacţia antigen-anticorp?
- ştii ce e un vaccin?
Atunci ce cauţi la tastatură?

Du-te la liceu, pentru ţară mori, şi-o să avem noi grijă să te ţinem minte că ai fost singurul jurnalist care n-a scris un rând despre mascarada mondială porcească, fiindcă se alfabetiza în domeniul în care alţii glossau, fără să ştie diferenţa între strănut şi sughiţ.

Da… Poate că de nervi, nu scriu “colimat”.
De fapt, nici nu scriu.
Răcnesc!
Că avem peste 500 de infectaţi porcin şi mortalitatea e încă zero.
Mare noroc! S-au îmbolnăvit numai reprezentanţi ai procentului care rezistă.
Ca şi cum ai putea să alegi, la Metro, din oferta “1+1 gratuit”, numai exemplarul care nu te costă.
Ca şi cum o bucată de tifon împăturită, masca de protecţie pe post de botniţă antivirală, ar putea să filtreze ceea ce bariera hemato-encefalică nu reuşeşte.
Ca şi cum te-ai putea contamina într-o mulţime de nebuni care strigă “Jos, Băsescu!”, dar eşti perfect apărat într-o spovedanie, faţă în faţă cu confesorul tău deja lovit de gripa asta…

În plină criză economică, o molimă e mană cerească!
Până să observi că ai pierdut casa fiindcă nu-ţi mai poţi plăti ratele, te declari fericit că ai scăpat cu viaţă, deşi ai avut gripă.

Şi, ca să închei optimist: unul dintre posibilele motive ale demisiei doctorului Streinu-Cercel e cât se poate de banal: Institutul Cantacuzino nici n-a pus “la crescut” vaccinul! Abia ce l-au transmis, ca mostră, Agenţiei Naţionale a Medicamentului.
Numai un nebun ar produce la scară de un milion de doze ceva pe care ANM-ul îl refuză cu un simplu “Ţî!”…

40 de comentarii:

  1. Zic şi eu ca prostul:

    Ignorantia legis haud excusat

    că astăzi e la modă să fii ori manelist, ori citator din latinii din care ne tragem.

    Numai că aici nu de necunoaşterea legilor ar putea fi vorba, că necunoaşterea presupune cel puţin îndoială:

    Dubito, ergo cogito, ergo sum

    care după cum bine se ştie nu aparţine lui René Descartes.

    Aici, nu ne îndoim ci mai degrabă ne aplecăm. Ne aplecăm în faţa celor care ne-o cer, dar mai ales ne aplecă să ridicăm de jos coaja sau ciolanul sau osul care ni s-a aruncat (cu care apoi ne înnecăm şi tăcem).

    Se pare că virusul sau bacteria sau ce naiba este la porcina asta nu are şira spinării ca să ne înnecăm cu oase, dar ceva citoplasmă tot are.

    În citoplasma asta sunt o gramadă de firişoare subţiri, abia vizibile. Firele astea ne leagă pe toţi. Pe toţi cei ce se învârt în jurul porcinei ăsteia.

    Oare nu e cam porcească treaba asta?

    RăspundețiȘtergere
  2. Renata,

    Nu trage în ziarist, e un tip, acolo - şi el - care-şi câştigă pâinea la acelaşi mod aproximativ ca atâţia în ţara asta...
    Sunt circumspect vis-a-vis de toată vânzoleala asta, nu pentru că aş face eu pe grozavul în faţa unui (hmmm...) iminent pericol, nu pentru că aş bagateliza tema, ci pentru că mi se pare că despicăm firul în patru pur şi simplu de dragul subiectului.
    Ştii, cu riscul de a mă lua drept novice - profan, ignorant chiar - dar umflăm tărăşenia prea mult. De când e lumea lume, oamenii au tuşit, au strănutat, au avut roşu-n gât şi au făcut febră. S-au tratat cu leacuri băbeşti, apoi cu medicamente elevate şi... le-a trecut. S-au mai înregistrat şi decese, că, deh, asta-i viaţa, dar niciodată nu s-a bătut atâta monedă pe o aşa falsă nebunie.
    Am avut boala vacii nebune... Ne-a trecut! Am avut gripă aviară... Ne-a trecut! Acum avem gripă porcească... Ne va trece! Două lucruri, rămân, din păcate, veşnice, şi la aceiaşi parametri, în pofida civilizării mapamondului: prostia şi manipularea!
    E doar un punct de vedere, pentru care - dacă deranjează - îmi cer scuze!

    RăspundețiȘtergere
  3. Curat, porcească, ElZap!
    [domnul Google nu mă lăsa să intru pe propriul meu blog!]
    Să vedem dacă de data asta pot, apoi revin... :)

    RăspundețiȘtergere
  4. M-a lăsat! :)))))
    O pagină de pe net a OMS zice pe 13 oct. 2009 că africanii au un procent de mortalitate porcină subunitar, al americanilor e dublu, cred... Nu mai găsesc link-ul.
    Boleşniţa asta e plină de ciudăţenii!

    Ştii, pe vremuri circula un fel de anecdotă sub formă de întrebare. Era pe când noi ne lăfăiam în comunism şi americanii se ofileu în capitalism. "Dacă la noi e atât de bine, iar la ei atât de rău, cum se face că la noi e atât de rău şi la ei atât de bine?"
    Aşa şi cu gripa asta...
    Alte gripe, în alţi ani, omorau pe bandă rulantă, dar n-au avut norocul ăsta porcesc, să le ia cineva în seamă şi în statistici.

    RăspundețiȘtergere
  5. Florin,
    Mi se pare că ai zis tot ce era de zis - prostia şi manipularea. 100% de acord cu tine, chiar dacă nu te baţi cu pumnul în piept că numai tu ai dreptate.
    Toate celelalte molime, a vacii nebune, a pestei porcine, a puilor gripaţi au trecut, exact cum spui... O să treacă şi asta. Problema e... cum au trecut? S-au autolimitat?
    Sătule de-atâta nebunie, de-atâta creier transformat în piftie, vacile s-au ridicat pe copitele de dinapoi şi şi-au zis "Ce dracu! Oameni suntem!... Să ne potolim! Să revenim vaci de carne şi lapte." Şi puii? Puii rămaşi în viaţă s-au păzit cu luare+aminte de virusul ucigaş? Brusc, s-au responsabilizat? La fel şi porcii?
    Să fim serioşi!
    Se mai tocesc chederele pe la uşile laboratoarelor de cercetări microbiologice.
    Ocazie cu care se mai experimentează cum reacţionează populaţia la un stimul comun? De pildă, frica...

    RăspundețiȘtergere
  6. Prima epidemie de "porceaina flu" a aparut in Mexic, pe cind in State bintuia deja criza economica. Exact Mexicul, care furniza forta de munca ieftina si marfuri ieftine in State, a fost lovit de gripa! La fix ca sa justifice diverse interdictii la granite.
    Ajunse criza in Europa, veni si gripa cu ea, adica: va intelegem ca va e foame, ca nu va mai puteti plati incalzirea, dar salvati-va vietile! E epidemie de gripa, stati in casa, evitati mitingurile si grevele!
    Exact asa cum aviara a venit din China, taman cind Europa se vaita de liberalizarea exporturilor Chinei.
    Daca tot se depune atit efort pentru descoperirea acestor convenabile "flageluri", nu s-ar putea inventa o gripa a ciinilor vagabonzi, ca sa oblige autoritatile sa ii adune de pe strazi?

    RăspundețiȘtergere
  7. Ina, dacă am avea neamuri în "state", am şti sigur dacă nu-i vreun laborator de cercetări microbiologice pe lângă ferma de porci mexicană...
    Aşa, nu luăm zvonurile în seamă.

    RăspundețiȘtergere
  8. Asa este si te felicit pentru postare. Pe mine ma enerveaza la culme si as "rupe capul" mass-mediei care in loc sa informeze corect populatia transforma problema asta in una politica si palavragesc la nesfarsit despre toate prostiile din lume, numai despre ce trebuie nu.

    RăspundețiȘtergere
  9. Si, apropos, unde o fi disparut gripa aia a noastra, sezoniera, pe care stiam cu ce s-o tratam?
    Ati bagat de seama ca nici unul n-a mai facut gripa "clasica"?

    RăspundețiȘtergere
  10. Renata,
    Super-profesional, felicitari.
    Nimic nou in spun, manipularea noastra, a "tutulor", e facuta cu ajutorul lu' mass media, bloguri, forumuri...
    Sa speram ca intr-un viitor nu prea indepartat mass media va impune marionetelor miscarile necesare.
    Sa vedem cine si care va fi pretul or daca baietii vor fi de vanzare, poate ca nu, transparenta fiind prea evidenta. Nu ma refer in particular la reporterii graduati imediat dupa pa's'opt ci la cei cativa drepti din valul nou si care par sa aiba vertebre.
    Daca reformele nu vor fi facute cu implicarea de 100% a mass mediei, succesul nu va fi cel scontat, mass media trebuie sa fie capul revolutiei noi.
    Vremea batelor, steagurilor si portavocilor pe baricade a trecut; veti celebra curand douazeci de ani de la esecul ultimelor incercari.
    Sa ne ajute Dumenzeu sa apucam zilele pe care le spewr si intrevad.

    BTW,
    Astia de la noi, de la teveu si de la presa vad ca nu pun boticu la "directivele" privind vaccinarea. Sa pomenesc de alte cancanuri date in vileag de ei nu de cia or fbi pentru ca aia-s prea unsi?
    Stiu eu? Traiesc cu speranta ca se va intampla ceva bun in timpul vietii mele:)

    RăspundețiȘtergere
  11. Sorinel Radu,
    Bun venit pe-aici!
    Când zici "aşa este" , te referi la părerea mea, în general, sau la ce-i spuneam Inei, că poate a scăpat un recombinat ghiduş din laborator?
    Referitor la jurnalişti: cu tot respectul pentru unii dintre ei, mi se pare cel puţin ridicol să susţii sau să combaţi părerile unora sau ale altora, fără să ai cea mai mică idee despre subiectul în discuţie.
    La tv sunt şi mai caraghioşi. Aseară Gâdea folosea pentru actuala "pandemie" adjectivul "groaznică". Cu repetiţie...
    Mă întreb şi acum, cu obstinaţie, de ce nu s-a dus niciunul să stea de vorbă cu un specialist obscur, care n-are coloratură politică... Un asistent de la o catedră de "microbiologie". Unul care ar fi fericit să-l bage cineva în seamă. Nu pentru un interviu, care l-ar putea face pe acela să se cenzureze în declaraţii, ci pentru o "punere la curent" , o iniţiere elementară. După carte. Neutru. Fără interpretări.
    Un om de specialitate, chiar şi un student bun care şi-a luat examenul la "micro" pe bune, i-ar putea explica dlui jurnalist despre ce e vorba în propoziţie.
    Dar se pare că scopul principal e manipularea nu informarea populaţiei.

    RăspundețiȘtergere
  12. Zâzanie,
    eu am observat că sezonierei de anul ăsta i se zice porcină.
    Răspunde la tratament clasic, e cu tuse spectaculoasă şi fără febră.
    Probabil că, dacă Mihaela Crudu şi diverse Andrele pot fi vedete, poate şi o viroză sezonieră să devină VIP.

    RăspundețiȘtergere
  13. Neveule,
    am citit multe forumuri şi bloguri "de rezistenţă", adică se opun acestei isterii în masă. Unele chiar foarte documentat şi cu bun simţ.
    Interesul economic e însă esenţial.
    Al guvernelor.

    RăspundețiȘtergere
  14. Renata, salut, salut!

    Off topic dar trebuie sa-ti dau heads-up, corect?
    Am invitat aici, in "casa" ta, cativa amici forumisti. Sper sa apara sub diverse nickuri sau ca anonimi pana ce dibuiesc secretul de a-si iscali postarile.
    Sper ca initiativa mea sa fie de bun augur si sa nu deranjeze, ba chiar sa animeze locul si sa aduca idei si haz.
    Pentru orice disruptie de la normal imi asum raspunderea si suport consecintele impuse de gazda.
    Best regards,
    Octav

    RăspundețiȘtergere
  15. Neve,
    mulţumesc pentru iniţiativă!
    Oricine e bine venit. Nu moderez şi nu şterg comentarii. Indiferent cum ar suna ele!
    Am decis asta pe baza unor experienţe neplăcute, eu, în calitate de comentator, pe alte bloguri.

    RăspundețiȘtergere
  16. cristian,
    tocmai am trecut pe la tine... Deşteaptă treabă cu bancurile! :)
    Ştii care e diferenţa dintre catastrofă şi nenorocire?
    Dacă da, scrie-mi da!
    Dacă nu, trec eu pe blogul tău şi îţi explic, mai târziu.

    RăspundețiȘtergere
  17. Crisiane, nu ne tine incordati ca e nenorocire. Catastrofic ar fi ....sa nu termini (bancul) niciodata;)
    Deci, da-ti drumu cat mai repede!

    RăspundețiȘtergere
  18. Pardon, Renata, nu Cristian! ooooops....incurcai andrisantii:)))

    RăspundețiȘtergere
  19. Renata,
    Ma doare gitul, imi curge nasul si am ceea ce se numeste "stare generala alterata".
    Ce parere ai? Ma dibuira serviciile ca sint contra lui Base si imi pusera Porchaina in cafea, sa-mi vina mintea la cap? Sau se nelinisti sistemul meu imunitar de la numirea lui Negoita?

    RăspundețiȘtergere
  20. Of, Dumnezeule Mare!! N-o mai numiti porcina! Din cate am aflat eu, are sub 20% capital genetic din virusul gripal ce se manifesta la porcine. E adevarat, porcii pot dezvolta gripa pe baza h1n1 insa pana azi nu s-a demonstrat epidemiologic nici un caz in care omul sa fi luat virusul de la porci. Dupa multa agitatie, la oferma din Canada unde izbucnise boala s-a demonstrat ca cei ce au introdus virusii erau muncitorii mexicani reveniti din tara.

    Numa' bine!

    klaus

    RăspundețiȘtergere
  21. Inca ceva: cei cu adevarat nenorociti de porcirea gripei sunt producatorii. Macar sa evitam a o mai numi asa de dragul lor.

    klaus

    RăspundețiȘtergere
  22. "Suina "e ceva mai bine sau la fel de rau, klaus?
    Tre' sa avem mare grija cum o numim: e o gripa noua, delicata cu care toata lumea se poarta cu manusi fiindca nu prea stie nimeni s-o abordeze,care a surclasat toate virozele cunoscute pana la acest ceas.
    N-a trantit la pat decat cativa liceeni care nu-si invatasera lectiile dar ce binecuvantare pe profesori e uikendul asta prelungit.Probabil vor fi sactificate cateva mii de porcine, dar in cadru traditional ,de
    Ignat.

    RăspundețiȘtergere
  23. Apropoulla porcine e minor si n-are nic legat de gripa precum grpa n-are cu porcu dar bag si eu ceva de actualitate pentru alegatorii ce vor decide in curand soarta guvernului (asa se zice):

    Oda alor nostri ca brazii
    (celor ce-l vor realege pe chiomb)

    Vine iarna si imi pare
    Te-ncalzesti la lumanare
    De mancare lumea spune
    Ca n-ai pe masa ce pune,
    Nici toale ca sa te-mbraci
    Nici nevestii ce sa-i faci
    Ca-i stiut, de-ngrijorare
    Stalpu la(!) casa iti moare.

    Pana ieri in curtea ta
    Aveai oaie ori purcea
    Dar de cand cu hahaitu
    Ti-a disparut grohaitu
    Iara oaia ti-a plecat
    Pe accizele la stat.

    Ai crezut ca esti the best
    Cot la cot cu cei din vest
    Realitatea insa-i cruda
    Ai ramas o paparuda
    Ce-ai sa iesi maine la vot
    Sa-l alegi pe stramb despot.

    RăspundețiȘtergere
  24. Renata, imi amintii sa mai intreb ceva. Sint tot eu, cu guturaiul.
    Cum sa fac eu sa nu ii imbolnavesc pe altii- sa imi fac botnite dintr-un cearsaf? Ca la farmacie s-a epuizat stocu' de botnite.
    Sau sa imi tai paltonul pentru botnite? Ma gindesc ca e mai groasa stofa, poate trece virusul mai greu.
    Auzi, da' specialistii ce spun- virusul penetreaza mai usor o botnita din bumbac sutalasuta sau una din bumbac saptescincilasuta si polyester douascincilasuta?
    Si- imi cer scuze ca insist, nu cunosc alt farmacist decit pe tine si pe Zizania, de-aia tot intreb- oare virusul prefera botnitele din textil made in Turkey sau made in Taiwan?
    Renata, Zizanie, d-nelor, zau ca mi-ar prinde bine un sfat profesional, ca vinul asta fiert parca nu-i destul de antiviral...

    RăspundețiȘtergere
  25. Neveule, bancul e de pe vremea ailaltă. Pe-atunci era considerat tare. Tare curajos...

    Cică Bulă l-a întrebat pe taică-su care e diferenţa dintre catastrofă şi nenorocire şi, cum îl ştia greu de cap, taică-su i-a exemplificat noţiunile, astfel:
    "Să zicem, dragu' tatii, că ne aflăm la Congresul al paişpelea al partidului şi nea Nicu tocmai ţine o cuvântare în sala aia plină cu mii de oameni. Şi la un momentdat cade peste ei plafonul şi îi omoară pe toţi, nea Nicu inclus. Ăsta e un exemplu de catastrofă..."
    "Şi nenorocire?", întreabă Bulă
    "Ei, nenorocirea e că nu cade."

    RăspundețiȘtergere
  26. Ina, masca aia face rău.
    Viruşii pe care i-ai inspira din aerul liber au cele mai mari şanse să fie reţinuţi de filtrul natural al mucoasei nazale, format în mare parte din cili vibratili care exact cu asta se ocupă:resping "agresorii" şi tu îi expiri în mod firesc. Masca ţi-i ţine acolo, în apropierea nărilor, la căldura şi umiditatea aerului expirat de tine, care-i şi înviorează.La următoarea inspiraţie ii mai tragi o dată pe nas. Din câteva încercări ţi-i "asumi" cu succes!

    RăspundețiȘtergere
  27. klaus,
    dacă au avut de suferit găinile, un adevărat galinocid, pe vremea aviarei, acum e rândul suinelor să cadă în dizgraţie! :(
    Evident, glumeam!
    Noi, ăştia fraierii, învăţaţii cu piramidonul, ştim că porcii n-au nicio vină!
    Dar facem haz de necazul născocitorilor ei. Fiindcă e mare necaz să fii răuvoitor şi ipocrit şi mincinos pentru un pumn de arginţi.
    Între timp în America s-a îmbolnăvit de gripă o pisică. A luat-o de la stăpâni.
    "Cu toate acestea" - scria un ziar, toţi trei încă trăiesc. Ştirea a făcut turul de onoare al presei şi de fiecare dată e pozată altă mâţă.
    Ori asta înseamnă că mai multe pisici care au dorit să-şi păstreze anonimatul s-au îmbolnăvit de gripa cea nouă, care a devenit, cred eu, "pisicină". Aşa că porcii vor ieşi încet-încet din vizorul presei.

    RăspundețiȘtergere
  28. Că bine zici, Zâzanie!
    S-a introdus cea de-a patra vacanţă şcolară, "porcina". (să ne ierte klaus!)
    Pe vremea noastră mâncai cretă şi băgai termometrul între elemenţii caloriferului ca să obţii o vacanţă de boală! Acum e ordin!

    RăspundețiȘtergere
  29. iaca ce primii pe email.
    Am gasit un blog interesnat, publica cu citate din presa germana, comentarii interesante la tema de mai sus. Va las pe fiecare sa navighati pe site, concluziile le-ati tras deja:
    www.razboiulintruncuvant.ro/2009/10/24/revolta-generala-a-medicilor-din-germania-impotriva-vaccinarii-pentru-h1n1-se-aude-si-n-romania/#9258
    A fost un calvar sa copiez litera cu liter pentru ca situl Renatei nu permite copy/paste(???)

    Have fun!

    RăspundețiȘtergere
  30. @renata
    multumesc pentru vizita; te mai astept; raspunsul meu la intrebare e o tetralema:
    1. este; 2. nu este; 3. este si nu este; 4. nici este, nici nu este :)
    dealtfel, am si scris despre asta acum vreo saptamana :)

    RăspundețiȘtergere
  31. Ina draga, daca nu e prea tarziu si deja ti-ai revenit din mahmureala(?!) am vazut niste baieti intreprinzatori care foloseau chiloti pe post de masca(obisnuiti, nu tanga). Circulau pe internet!

    RăspundețiȘtergere
  32. Am primit şi eu pe mail aşa ceva, Neveule...
    Ba chiar mai dihai!
    Zice aşa, titlul... "Microbiologul roman VANIA ATUDOREI spune din interior adevarul despre MAFIA INDUSTRIEI FARMACEUTICE si despre MINCIUNA GRIPEI PORCINE"
    Nimic nou. E ce ştiam şi noi. Dar spus mai răspicat.
    Adică da, dom'le, a modificat OMS-ul definiţia pandemiei ca să o includă pe gripa asta în categoria pandemiilor.
    Da, aşa e, fabicile de medicamente trag foloase la greu. Şi ţin cercetările de ultimă oră sub preş, adică se fac că n-au băgat de seamă că între timp au apărut molecule noi ca medicament, fiindcă mai au de scos untul din astea vechi.
    Un răutăcios ar zice că bate câmpii. Dar vorbeşte în calitate de producător de medicamente. Canadian, parcă?!
    O fi invidios?

    RăspundețiȘtergere
  33. Zâzanie,
    nu vrei să faci un desen? Cum să foloseşti chiloţi ca mască? Şi nu tanga! De damă, sau bărbăteşti?
    E posibil să se îmbogăţească acum şi fabricanţii de lenjerie intimă, după ăia de materiale neţesute.

    RăspundețiȘtergere
  34. E bune si tanga da' numai pentru aviara ca acolo virusu' e mai sturlubatic!
    Pentru asta noua numa' chiloti de dama (imbracati cel mult o saptamana).
    Regret, dar n-am talent la desen.
    zazania

    RăspundețiȘtergere
  35. renata
    esti datoare cu doua raspunsuri; aici si acolo :)

    RăspundețiȘtergere
  36. Sunt datoare? Auăleu! Am şi două credite la bănci. Nu ştiu cum mă descurc.

    RăspundețiȘtergere
  37. Zâzanie,
    lasă scuzele cu talentul la desen!
    Zi în vorbe! Care parte a chiloţilor vine pe nas-gură? Bănuiesc că, indiferent de model, ochii "se scot" prin găurile pe unde ar ieşi picioarele omeneşti...
    "purtaţi o săptămână"?!
    Eşti chiar sadico-tragică!

    RăspundețiȘtergere
  38. Zizanie, mi-am revenit din mahmureala, dar mi-am fiert rapid priza a doua de "tratament", asa ca acum sint un pic nedumerita: cine umbla pe internet? Baietii sau chilotii?!

    RăspundețiȘtergere
  39. Anunt nou de la SANEPID:

    S-a confirmat existenta unei forme periculoase a gripei aviare!
    DAca nu vaccinati cocoselul firbeti macar ouale si ardeti orice pasarica prindeti!

    RăspundețiȘtergere