duminică, 7 februarie 2010

Cosorul lui Moceanu

De pe vremea când nea Nicu îşi aducea aportul în istoricele lui cuvântări, citate apoi cu sfinţenie de politruci, oameni de ştiinţă, directori adjuncţi şi alţii, care la rândul lor îşi aduceau aportul, conştiincios, fiindcă altfel dracu’ îi lua, eu n-am mai auzit vreun pleonasm atât de sclipitor, de pur-sânge, care să fie utilizat în presă cu o asemenea ameţitoare frecvenţă, ca sintagma „plante etnobotanice.”
Adică, în traducere liberă, plante tradiţional-plăntoase sau, mai curăţel exprimat - plante tradiţionale vegetale.

Desigur, nu faptul că începem să ne simţim din ce în ce mai nesimţit de bine în limba română, după ce dăm cu ea de pământ până se face praf, e cu adevărat grav, ci altceva: această apetenţă pentru confuzia termenilor, pentru necunoaşterea sensurilor , pentru „las’ că merge şi-aşa”, care îi stimulează pe legiuitorii noştri să redacteze ulterior texte ambigue, cu care să le dea în cap băieţilor fraieri şi să le ofere portiţe de scăpare băieţilor deştepţi.

Conform Proiectului de Ordin al Ministerului Sănătăţii, redactat deja de anul trecut şi semnat de fostul ministru Bazac, acela pe care-l tot solicită micul şi neliniştitul Boc spre urgentare şi aprobare, textul articolului 1, cel care stipulează atotcuprinzător, ce se interzice, are următorul conţinut:

“Sunt interzise producerea, importul, comercializarea, distribuirea, oferirea gratuită, transmiterea sau intermedierea transmiterii plantelor, produselor vegetale şi/sau substanţelor care prin forma ambalajului, conţinut, prezentare, instrucţiuni de utilizare, publicitate sau denumire, induc sau pot induce ideea că utilizarea acestora, indiferent de procedeul de administrare – consum, prizare, inhalare, aromaterapia, etc. – ar putea avea efecte similare celor ale plantelor, substanţelor şi preparatelor stupefiante sau psihotrope.”

Şi ce nu-i în regulă, mă veţi întreba?
Nu e în regulă absenţa cuvântului HALUCINOGENE, care ar fi trebuit să înlocuiască “psihotrope” şi prezenţa cuvântului “aromaterapie”.

Psihotrop, în sens literal strict, se referă la acţiuni asupra sistemului nervos central. Aici intră şi efectul sedativ, şi cel de inducere discretă a somnului (soporific).
Aromaterapia este, aşa cum se poate deduce, dacă nu ştim deja, terapia prin mirosuri plăcute. În aromaterapie nu se folosesc plante întregi sau părţi de plante, ci doar extractul de uleiuri volatile (aetheroleum) conţinute de acestea.

Când, şi dacă, acest Ordin Ministerial va intra în vigoare, pentru comercianţii de vise va fi un fleac să facă în aşa fel încât “forma ambalajului”, “descrierea conţinutului”, “instrucţiunile de utilizare” să disimuleze comercializarea unui halucinogen vegetal, în timp ce banalii producători acreditaţi de plante medicinale şi produse fitoterapice, se vor vedea obligaţi să renunţe la Lavandula officinalis, Passiflora incarnata, Hypericum perforatum şi, desigur, la toate uleiurile volatile de brad, pin, mentă, busuioc, lavandă, eucalipt, rozmarin etc, utilizate în aromaterapie.

Toată presa a declanşat un adevărat foc de artificii, condimentat cu interviuri ale unor “competenţe” în materie, blurat de propria ei incompetenţă şi necuriozitate în a înţelege despre ce e vorba, doar pentru a se juca, infantil şi cu audienţă maximă, cu un cuţit cu două tăişuri, care nu e la fel de simplu de teoretizat precum a fost “cosorul lui Moceanu”.

12 comentarii:

  1. Ceaiul de cucută în ce categorie intră ? Întreb, considerînd că sunt mulţi cei cărora le-aş recomanda să-l consume...
    Este etnobotanic, sau etnoprigoană ?

    RăspundețiȘtergere
  2. Este etnomortal, Matilda!
    Aigijă cui i-l recomanzi, că se îndeplineşte!

    RăspundețiȘtergere
  3. ce citat greu, din proiectul ala de Ordin...Nu era mai simplu sa ii zica, precum europarlamentarii, "iarba"?!
    Auzi, da' oare Boc, cind interzice asa, in general, iarba- s-o fi consultat si cu Eba si cu taticu' ei? Il lasa taticu' lu' Eba sa interzica plantele de origine ierboasa etnobotanica vegetala?

    RăspundețiȘtergere
  4. Ina, scandalul plantelor halucinogene pregăteşte o altă lovitură sub centură, care ni se va aplica în curând. Aceste magazine există de cel puţin doi ani. N-au supărat pe nimeni. Brusc, se mediatizează accidente, intoxicaţii, come, tineret şi gravide victime...
    S-a lăsat puţin deoparte legenda "doctorii omoară pacienţii în spitale, uite, uite, îi dă la televizor!!!" - campania a dat roade, cică nu li se mai plătesc medicilor gărzile în spital şi s-a trecut la noul vodevil, "români, copiii voştri mor drogaţi cu ierburi! Mutu a păţit-o de la un produs aşa-zis din plante!"....
    Permite-mi să nu-ţi povestesc încă a doua mutare care urmează după trecerea ierburilor în ilegalitate.
    Nu încă! :))

    RăspundețiȘtergere
  5. renata, de ce ne pui pe jar? Hai, eu mor de curios. Curios daca va fi chiar asa. Voi si anticipa un raspuns negativ cu intrebarea: De ce nu? Doar n-o fi secret de stat?

    klaus

    RăspundețiȘtergere
  6. sa stii ca observasem (rinjind, desigur) ca se repeta prea des la tv, in ultima vreme, stiri despre intoxicatii cu buruieni tocate. Asta inseamna, evident, ca se pregateste ceva. Dar ce? Interzicerea cafelei? A ceaiului de tei?
    Hai, zi-ne care e mutarea "secreta"!(oricum, "intoxicatilor" alor io le-as zice, mai scurt, "drogati". Dar, ma rog...zice fiecare cum stie).

    RăspundețiȘtergere
  7. Cred, doar cred, coroborând nişte date, că se pregăteşte opinia publică, spre a fi "prietenoasă", la introducerea Codex ului alimentarius.
    Ăsta e un fel de culegere de standarde. E consultativ, poate fi urmat sau nu. Sunt ţări care aderă la el, total, parţial, altele care îl ignoră.
    Decredibilizarea plantelor medicinale şi a produselor fitoterapice condiţionate, prin confuzii "fericite" între iarbă, ierburi, plante, confuzii între regimul achiziţionării de marfă de către farmacii şi magazine de plante, confuzii între termeni şi hibrizi gen "farmacii tip plafar" care sună, pentru mine, ca "tribunal tip biserică" sunt mici coincidenţe pe care, semnalându-le, risc să par "dusă" sau "luată" , dar m-aş bucura să fiu corect catalogată, decât să am dreptate.

    RăspundețiȘtergere
  8. După mine, închiderea acestor magazine e egală cu zero. Aceleaşi produse halucinogene se pot vinde în sex shopuri, pe sub mână, sau pe faţă, sub denumirea de afrodisiace. Pe net, oricum se vor vinde în continuare.
    Dacă trebuie să închizi magazinele de ierburi ca să nu se mai sinucidă unii idioţi cu droguri, trebuie să dărâmi şi blocurile mai înalte de 2 etaje, ca să nu mai aibă unii nebuni de unde se arunca în gol, nu?
    Normal ar fi să-i oblige pe comercianţi să scrie pe cutie: " produs:lapte de struţ - doza pentru o dată: 2 g - efect: vezi albastrul portocaliu şi auzi vântul ca pe concertul de Paganini - interzis gravidelor şi minorilor" Şi s-a rezolvat problema.
    Părerea mea!

    RăspundețiȘtergere
  9. Cosorul este un obiect care are doua parti:una lemnoasa si alta feroasa.Parca asa explica militianul detinutilor .

    RăspundețiȘtergere
  10. Belfe,
    ăştia care au puţină minte în cap, se adaptează perfect. Înţeleg absolut orice, reducând realitatea până acolo unde ea poate fi înţeleasă şi analizată chiar şi de ei. Apoi ţi-o explică şi ţie. Foarte siguri pe ei.

    RăspundețiȘtergere
  11. intr-o singura emisiune de stiri, doua stiri despre alimente periculoase: una cu oua de la gaini stresate (Doamne, ce mindru trebe sa fi fost stiristul de titlul asta!) si alta despre mezeluri cu E-uri.
    Mi se pare mie ca tu cam ai dreptate, Renata. Se pregateste Codex-ul ala.

    RăspundețiȘtergere