duminică, 21 februarie 2010

Ghicitoarea

Cum am cunoscut-o.
Din întâmplare.
Căzuse vara peste Oraşul Vechi şi de vreo două zile cădea şi faţada uneia dintre cele mai frumoase clădiri de vizavi, bucăţi de îngeri, struguri, flori, tot basorelieful de pe cornişă, cred că aşa-i spune brâului de sub acoperiş, îl nimicea unul cocoţat pe o schelă, scăpa de el metodic, tocmai apusese soarele şi nu-mi venea să-mi cred ochilor, cât de minunat se ridica norul de praf trandafiriu.
A intrat cum e ea, mare, greoaie, legănată, spre nouăzeci de kile, din care părul atârnă cam o zecime.
Se uita urât, mie nu-mi plac ţiganii care se uită aşa, sigur căuta scandal şi deja mă zburlisem pe dinăuntru.
A zis “Fă, pupa-ţi-aş tălpile, tu eşti sefă aici? Dă şi mie doctoriile astea azi şi ţi le plătesc mâine, că n-am un leu până mâine, să moară copiii mei!”
I-am făcut socoteala pe bucata ei de hârtie şi i-am zis cât o costă, un milion şase sute.
I-a căzut faţa. A blestemat-o pe doctoriţă un sfert de oră şi mi-a zis “N-am, fă! N-am până mâine. Îţi las cerceii.”
“Păi n-ai zis că vii mâine cu banii? Ce să fac eu cu cerceii tăi? Aduci banii şi gata!”

Nu-i venea să creadă. Probabil că era sigură c-o s-o refuz, ochii ăia plini de venin erau pentru momentul pe care tocmai îl trăia, cine ştie ce spurcări îmi pregătise pentru când aş fi zis eu “Nu pot!”. Şi-acum se uita la mâinile mele, cum îi umpleam punguţa, total nepregătită.
N-a zis nici mulţumesc. N-a zis nimic, doar se uita într-un fel anume pentru care uneori merită să pierzi un milion şase sute.

A venit a doua zi. Nu mai era soare, ploua, schelele de peste drum erau pustii, renovatorii luaseră o pauză, ori poate era prea devreme pentru ei.
Mi-a netezit bancnotele în faţă şi mi-a spus încet, de parcă ar fi dormit careva lângă noi : “Auzi fă? Să-mi spui cum te cheamă şi să vii să-ţi ghicesc, că ţie nu-ţi iau un leu! Iau de la alţii destul, de la senatorese, politicienese d-astea bogate… Păi tu ştii cine sunt eu?” Am zis că nu şi mi-a spus cum o cheamă.

Are un nume frumos, de zeiţă, ca părul ei, ca ochii.
Aşa ne-am împrietenit.
Nu-mi spune niciodată ce le ghiceşte femeilor ălora care fac să se vândă ziarele de scandal. E deontologia în persoană! Dar îmi spune la cine se duce.

Dacă nu minte, e uluitor câte politicienese şi neveste de politicieni îşi dau în bobi, ca să ne guverneze.

60 de comentarii:

  1. Sa mai spuna cineva ca flacara violet e poveste...

    RăspundețiȘtergere
  2. Poate că e, Matilda!
    Dar orice poveste pleacă de la un sâmbure de adevăr

    RăspundețiȘtergere
  3. Cica unele ghicesc numai daca le dai numele subiectului; da-i-l p-al meu si vezi ce zice.

    RăspundețiȘtergere
  4. Poate le vinde pontul unor rude de-ale ei. Poate că ea nu fură, câtă vreme ea câştigă binişor din ghicit. Dar rudele ei? Poate alea ştiu a conjuga verbul a magli.

    RăspundețiȘtergere
  5. Doamna Renata, am ramas surprins de argumentul dumneavoastra! Adica, daca un anumit lucru nu figureaza in DEX, atunci el nu exista?! Hm, ma intreb daca autorii DEX-ului au inclus in DEX toate denumirile ustensilelor, reactivilor, medicamentelor si utilajelor folosite in industria farmaceutica mondiala.
    Eu personal nu cred sa existe un grup de autori care ar putea compila totalitatea realizarilor civilizatiei omenesti.

    Daca doriti, va pot da amanunte suplimentare despre utilajul industrial amintit de mine. Denumirea oficiala este "Saiba de lustruit", iar muncitorii care lucreaza la acest utilaj, sunt incadrati in cartea de munca ca "Slefuitor la saiba" (am transcris denumirile motamo din organigrama sectiei, si din inventarul utilajelor).
    Utilajul respectiv, este folosit pentru slefuirea si lustruirea unor produse finite. Exista un mechanism de actionare in partea inferioara, un ax central, iar in partea superioara exista o saiba metalica cu circumferinta de 1.5 metri. Pe suprafata saibei curge o suspensie apoasa de material abraziv de dimensiuni mici (granule de carbura de siliciu). Saiba se roteste cu viteza mare, acoperind toata suprafata utila cu suspensia abraziva, pentru a putea slefui si lustrui orice piesa care este apasata pe saiba. Si da, saiba respectiva arata exact ca o saiba ordinara, dar de dimensiuni mari, si este folosita pentru prelucrare, nu ca o piesa de schimb.

    Dumneavoastra mai spuneti in continuare ca ati auzit expresia respectiva, in alta forma, "a trage la saiba", nu "a munci la saiba". Aici am o alta nedumerire! Trasul la saiba, nu este o munca? ("trasul" la saiba pentru mine inseamna tot prestarea unei munci).
    Dar fie cum doriti dumneavoastra. Gazda are in totdeauna dreptate (si dreptul la ultimul cuvant).

    O zi buna!

    RăspundețiȘtergere
  6. Tiganca asta care ti-a adus banii pentru medicamente a doua zi nu exista decat in inchipuirea ta . Si nu ne mai turna gogosi p-acilea ca mie una mi se pleaca de la gogosi.

    RăspundețiȘtergere
  7. Îmi pare rău, Hai-Hui!...
    Nu pot să intermediez afacerea asta. :)

    RăspundețiȘtergere
  8. ElZap, orice e posibil. Numai că deocamdată nu s-a întâmplat.

    RăspundețiȘtergere
  9. Domnule Ghinea,
    Avem o problemă de comunicare, noi doi. Nu asta e important, dacă există sau nu scula numită şaibă.
    Sigur că există lucruri, cuvinte care nu apar în dex...
    Ţi-am răspuns însă, di nou, la postarea cu şaiba.

    RăspundețiȘtergere
  10. Zâzanie,
    nu eşti obligată nici măcar să citeşti, dar mite să crezi ceva din ce scriu eu!

    RăspundețiȘtergere
  11. Da, am citit intregul post, dar nu am avut timp sa comentez toate aspectele. In esenta ati zis ca munca fizica e un mizilic, iar Boculetz este un comunistoid pentru ca propovaduieste greutatile muncii fizice. De acord cu dumneavoastra in privinta lui Boc. Dar nu sunt de acord cu opiniile dumneavoastra despre munca fizica!

    Haideti sa va dau un exemplu concret, celebrul muncitor la saba!
    Acest nefericit respira zilnic cantitati industriale de praf fin de siliciu si diverse pulberi metalice complexe! Daca am inteles eu bine, dumneavoastra lucrati in domeniul medical, deci Saturnismul, Silicoza, si restul bolilor profesionale similare, va sunt cunoscute. Sincer, nu as dori nici celui mai mare dusman al meu sa faca rost de multitudinea bolilor degenerative si debilitante ce le colectioneaza in decursul timpului un muncitor la saiba.

    Dar stati asa, ca nu am terminat! Muncitorul respectiv lucreaza 8 ore zilnic cu mana in apa rece ca gheata, iar dupa cativa ani de zile, el nu mai este capabil sa-si folosesca mainile in nici un fel. Practic nu mai are degete, ci ghiare, pentru ca nu poate sa-si indrepte degetele, nici sa-si inchida pumnul, sa-si stranga mana, ci tine degetele indoite pe jumatate, ca niste ghiare inerte si fara vlaga! El trebuie sa stranga foarte puternic in mana piesele ce le finiseaza, pentru ca aceste piese sunt ude, si datorita fortei centrifuge extrem de puternice, se pot transforma in adevarate proiectile, capabile sa scoata ochii, sau sa sparga capete!

    Pentru ca sta in permanenta in piciare, cocosat pente saiba, si se apasa cu toata greutatea pe piesele ce trebuiesc slefuite sau lustruite, muncitorul va avea grave probleme la coloana vertebrala.

    Credeti ca este destul? Ei bine, nu, nu este destul, pentru ca bravul nostru lucrator la saiba mai are inca o mare greutate. El este improscat din cap si pana-n picioare de o mocirla dezgustatoare ce miroase oribil. E vorba de un miros penetrant, extrem de neplacut, similar cu mirosul rezultat din arderea unor deseuri industriale. Acest miros impregneaza toate obiectele muncitorului si chiar muncitorul in sine (parul si epiderma). Nu conteaza cat de mult se spala bietul om dupa munca, putoarea oribila persista pe termen foarte lung. Va dati seama ca viata lui sociala este grav compromisa (nimeni nu se apropie de el din cauza mirosului respingator).

    Inca nu am auzit ca un muncitor la saiba sa apuca pensia. In 10-20 de ani de munca, ei ajung niste epave umane, incapabile sa mai faca ceva util, iar majoritaea lor mor in jurul varstei de 40 de ani. Salariul lor este extrem de scazut, doar cu putin peste salariul minim pe economie!

    In industrie exista nenumarate exemple similare, de munca fizica grea in conditii inumane, ce distruge pana si cel mai puternic organism!
    Dumneavoastra ati fi capabila sa lucrati pe termen lung in asemenea conditii de cosmar? Eu, va zic sincer ca nu!
    Dar cineva trebuie sa faca si muncile grele, periculoase si debilitante. Nu cred ca bietii oameni merita sa le bagatelizam greutatile.

    In rest, sa auzim numai de bine!

    RăspundețiȘtergere
  12. Dom' Ghinea.
    Mesajul renatei CRED ca e simplu.
    Domnia sa Dom' Boc se adreseaza maselor de lucratori care pe vremea raposatilor erau categorizati neoficial de catre intelectualitate si de catre alti titrati ca lucratori la "saiba" acesta saiba incluzand orice munca fizica.
    Si pentru ca Dom' Boc are nevoie de sprijinul majoritatii, asa ca revine in mod ricol la expresiile care erau la moda in epoca ceausista; deci nu CRED ca e nevoie de alta definitie ori specificare cum ca cine(!), care, cum si ce este SAIBA.
    Repet, definitia din mesaj este clara pentru mine: Saiba=majoritatea alegatorilor care e chinuita de munca fizica si supravietuieste de azi pe maine si numai daca invarteste (figurativ, evident) saiba. Altfel, crapa de foame si de frig.

    Cu respect,
    Io.

    RăspundețiȘtergere
  13. Renata,

    Ai zugrăvit-o pe femeia cu ghiocul în fel şi chip. Ne-ai spus că-i grăsană, că are nume de zeiţă, că avea uitătura otrăvită, părul lânos şi greu, mersul legănat, cercei scumpi şi că le ghiceşte piţipoancelor din showbiz-ul autohton. Un singur lucru nu ne-ai dezvăluit: dacă ţiganca era împuţită sau nu :)

    RăspundețiȘtergere
  14. si pentru ca...asa ca.... e cam de oaie:)))

    RăspundețiȘtergere
  15. Florin,
    Scârţâie de curăţenie şi miroase frumos! :))

    RăspundețiȘtergere
  16. Domnule Ghinea,
    Am tot respectul pentru munca fizică. Cred că un pic mai rău decât la şaibă e în mină. Nu-ţi spun cum e să ai plămânii plini de scamă şi să fii surdă complet la 60 de ani! Mă mai gândesc la drumari, la cei care construiesc căi ferate, la omul cu pickamerul, la sticlari,la vopsitorii auto, la muncitorii din mediul radioactiv...
    Am putea înlocui toate busturile din Rotonda scriitorilor, în Cişmigiu, cu statuile acestor oameni care fac muncă fizică de mare dificultate.
    Să fie plătiţi cuviincios, să trăiască omeneşte.
    Dar să-i plătim de zece ori mai bine pe cei care le-au inventat, construit şi îmbunătăţit maşinăriile cu care lucrează mai-sus amintiţii, pe cei care le pun oasele la loc sau le tratează plămânii de silicoză, pe cei care îi învaţă carte pe copiii lor, ca să nu ajungă şi ei tot la şaibă, pe toţi ăia care au vieţile oamenilor pe mână, în aer sau pe uscat, pe toţi cei care folosesc creierul ca organ al muncii, fiindcă aşa e normal şi aşa e peste tot în lume.
    Oare de ce s-o fi născocit zicala - "unde nu-i cap, vai de picioare!"?

    RăspundețiȘtergere
  17. Renata, gresesti. Vorbesti de invrajbire a categoriilor, dar practici asa ceva. De ce trebuie ca cineva sa fie platit de 10 ori mai mult...? Sa fie toti platiti suficient, nu prin comparatie. Doar ca e putin mai greu de atins in practica: nu sunt resurse suficiente...din pacate.

    RăspundețiȘtergere
  18. @Doar F,
    Mi se pare corect ca cel care lucra la sticlarie ori in mina isi va scleroza si infesta plamanii ireversibil sa fie recompensat de zece ori mai mult decat cei care au fost advertizati serios de pericolul inhalarii unor particole straine si care odrasle fac drept international pe banii lui tatelu.
    In fact, nu va contrazic, macar de-ar fi recompensati suficient.
    Resursele exista dar nu sunt activate iar aroganta ne ingroapa.
    In lume cativa diletanti cu pretentii de cunoscatori si reformatori discuta despre saibari, nici vorba de invrajbire pentru ca saibarii habar n-au despre ce discutam :))

    RăspundețiȘtergere
  19. Doamna Renata, cu tot respectul, dar va faceti "vinovata" de acelasi "defect" ce-l incriminarati micului Boc! Boculetzul ridica in slavi munca fizica in detrimentul muncii intelectuale, iar domia voastra predicati superioritatea munci de rang inalt, ca sa zic asa, in detrimentul palmasului de rand (si ma refer aici in mod concret la cuantumul beneficiilor ce ar trebui, in opinia dumneavoastra sa aiba fiecare categorie).

    In opinia mea, ambele puncte de vedere sunt gresite, desi ambele au un sambure de adevar!
    Munca este munca, omul este om. Nu haina-l face pe om, dar nici domeniul de activitate.
    Nu mi se pare corect sa impartim lumea in cetateni de rang superior sau inferior, avand ca criteriu de departajare tipul de munca (fizic versus intelectual).

    Eu zic ca efectiv avem nevoie de toate categoriile socio-profesionale in mod egal, si nu este corect sa-i consideram pe unii superiori si pe ceilalti inferiori. Munca este munca, iar beneficiile ar trebui sa fie repartizate in functie de calitatea muncii depuse (si implicit competenta in acel domeniu); nu ca in sistemul actual unde in majoritatea cazurilor, domeniul de activitate determina beneficiile primite.

    Un intelectual lenes si incompetent nu este superior unui muncitor la fel de lenes si incompetent (sau viceversa); iar un strungar genial, ce realizeaza practic o piesa de mare precizie si dificultate, nu este inferior inventatorului care a plasmuit acea piesa in imaginatia lui abstracta (ambii sunt la fel de "pretiosi" pentru societate, pentru ca contribuie in mod egal la realizarea practica a acelei inventii). Un muncitor talentat nu ar putea realiza mare lucru fara aportul unor intelectuali talentati (proiectanti, inventatori, etc); dar nici intelectualii respectivi nu ar face mare branza fara un muncitor la fel de priceput, care sa fie in stare sa aplice practic ideile lor marete.

    Ar trebui sa ne pretuim in mod egal competentele si talentul, singurul criteriu viabil si obiectiv de departajare, indiferent de domeniul de activitate.
    Este de inteles pana la un punct ca fiecare incearca sa traga spuza pe turta lui, dar haideti sa incercam sa fim obiectivi, si sa vedem ca nu putem trai unii fara altii (sau in detrimentul lor).

    In incheiere, as dori sa-mi cer scuze celor care s-au simtit lezati de comentariile mele. Nu a fost in intentia mea sa jignesc pe nimeni.


    Sanatate si toate cele bune!

    RăspundețiȘtergere
  20. Dom' Ghinea, Personal nu ma simt lezat de vreo vorba de-a dumitale.
    Problema mea e ca divagam.
    Simplu, haidem indarat, la subiect.
    Bocu vrea simpatia multimii. MUltimea e alcatuita de prestatorii fizici pe care neoficial socitatea romaneasca i-a numit saibari.
    Atat. Restul e simplu.
    Ori poate imi scapa mie si avem de aface cu o provocare din partea Renatei care vrea sa vada care dintre noi da cea mai buna definitie saibarilor? Stiu eu? Daca gresesc, trageti-ma de maneca.

    RăspundețiȘtergere
  21. "Doar F",
    Mă bucur să te văd aici!
    Chiar dacă avem păreri divergente. tot bucuroasă sunt.
    Practic discriminarea în sens invers?
    Probabil.
    Argumentele mele sunt următoarele:
    - scama, zgura, pilitura, atacă doar căile respiratorii. Stresul atacă tot organismul.
    - omul cu şaiba, dacă respectă normele de protecţie a muncii şi ŞTIE meserie, trebuie să-şi aibă doar grija lui
    - un chirurg are pe mâini viaţa unui om. Un meanic de locomotivă , a câtorva yeci sute de oameni. Un pilot la fel, dar în condiţii mult mai riscante.
    Exemplelele pot continua.
    Acum să trecem la de câţi bani are nevoie fiecare dintre cele două categorii.
    Un muncitor la şaibă are nevoie de casă, haine, mâncare pentru el şi familia lui.
    Un chirurg are nevoie de casă, haine, mâncare pentru el şi familia lui PLUS CĂRŢI de specialitate. Care costă enorm.
    Un frizer sfârşeşte prin a deveni hairstilist, artist în tunderi şi coafaje după care nu mai are nimic de învăţat.
    Un chirurg are ceva de învăţat în fiecare caz şi e posibil să-i mai rămână peste 50% de învăţat, în momentul pensionării.
    Învăţarea costă bani şi celule nervoase.
    Mă opresc aici.

    RăspundețiȘtergere
  22. Domnule Ghinea,
    Mi-a plăcut foarte mult ce mi-aţi scris.
    Am ajuns într-un punct unde vedem lucrurile la fel.
    În fond, nu există categorii, unele mai bune decât altele, există INDIVIZI, unii mai buni decât alţii.
    Munca ar trebui recompensată individual, după parametrul eficienţă şi folos pentru semeni.
    Din păcate, lucrurile nu stau aşa în viaţă.
    Suntem incluşi, nivelaţi, absorbiţi, subsumaţi unei categorii.
    Aş putea să vă spun că, pe o rază de 50 de km, sunt cel mai bun farmacist pe criteriul "nu îndop oamenii cu prostii de care n-au nevoie, îi sfătuiesc în strictul lor interes" şi sunt cel mai prost, pe aceeaşi suprafaţă, pe criteriul "încasări, beneficii aduse patronului"...
    Cum comentaţi situaţia asta?
    M-aţi angaja , dacă aţi fi patronul unei farmacii? M-aţi plăti mai bine sau mai rău decât pe alţii?
    După ce-mi răspundeţi, mai vorbim! :)

    RăspundețiȘtergere
  23. Hai-Hui, după câteva zile, domnul Ghinea pune nişte probleme serioase.
    În fond, de ce aş plăti chirurgul cu cei mai mulţi morţi la activ, mai bine decât pe cea mai pricepută asistentă, aia care găseşte vena ÎNTOTDEAUNA, şi când pacientul n-are?

    Dar sunt de acord cu tine că Boc face un joc mizerabil de învrăjbire, săraci contra bogaţi, intelectuali contra muncitori, tineri contra pensionari şamd...
    Principiul nu e original - divide et impera. dar câtă inteligenţă i-ar trebui unui popor, ca să zică, staţi bă! - ăsta vrea să ne pună să ne omorâm ca chiorii între noi. Şi el nici măcar nu există. E prelungirea proaspătului dictator. Care s-a învăluit de umbre, ca să iasă ca Venus din spuma mării peste 5 ani.

    RăspundețiȘtergere
  24. Care fruct este mai bun: marul, para sau pruna? Cum nu se pot compara merele cu perele, asa nu se pot compara nici slujbele.

    In fiecare domeniul greseala costa. O inchizie mai adanca a unui neurolog, o viata. O rezistenta pe grinda a unui arhitect, o cladire + eventuale victime. Aceeasi grinda prost executata de un constructor, aceleasi efecte.

    Unul plateste cu neuronii, altul cu plamanii, altul cu epuizarea fizca. Care e mai rea/buna?

    Parametrii(efienta, folos pentru semeni) sunt doar niste cuvinte golite de sens din persepectiva cuantificarii. Ce este eficient pentru unii, nu este automat si in folosul semenilor. Daca ai detine tu farmacia, cum ai evalua eficienta?

    @Hai-Hui
    Resursele naturale nu ajung pentru toata lumea. Cat crezi ca ar (mai) ajunge petrolul daca fiecare om ar consuma precum americanii?

    RăspundețiȘtergere
  25. Doar F...
    Dacă aş deţine eu farmacia, înseamnă că am avut bani să-mi deschid o farmacie. În cazul ăsta, mi-aş fi deschis u mic lanţ de magazine alimentare sau un foarte mic restaurant.
    Profitul era confortabil, faţă de cel al unei farmacii.

    RăspundețiȘtergere
  26. Ai observa, doar F, cu cata eleganta a ocolit Bobo raspunsul?
    Fireste ca daca era farmacia ei altfel ar fi stat lucrurile. Ar fi avut ceva bani, mai putine frustrari dar ar fi trebuit sa naduseasca strasnic la munca . Asa cum fac mai toate colegele ei inclusiv subsemnata.

    RăspundețiȘtergere
  27. Da, am observat. Dar se permite. Nu toate intrebarile au ca scop obtinerea unui raspuns, unele au doar rolul de a comunica ceva. Cum de altfel este si intrebarea dumitale.
    Acestea fiind spuse, eu ma retrag cu dorinta ca rarele mele aparitii sa nu se transforme in gaz...

    RăspundețiȘtergere
  28. Doamna Renata, banii sunt necesari, dar nu suficienti, pentru a trai "bine". Daca as fi patron de farmacie, as lua in considerare nu numai castigul material direct si imediat, ci si celelate potentiale "beneficii" (daca le pot numi asa). Un renume pozitiv, mandria si satisfactia de a atinge excelenta in domeniul de activitate, o constiinta impacata, bucuria de a putea contribui pozitiv la progresul societatii si de a ajuta semenii aflati in nevoie, etc; astea nu sunt tot potentiale beneficii, sau profit daca doriti, pentru un anumit patron?

    Eu zic ca cei ce au castigat premiul Nobel, se bucura mai mult pentru "beneficiile colaterale", amintite de mine anterior, decat de cecul de un milion de dolari aferent premiului primit.
    Un OM, in adevaratul sens al cuvantului, are nevoie nu numai de avutie materiala pentru a se simti fericit, implinit si multumit de sine...

    RăspundețiȘtergere
  29. Nu, domnule "Doar F", n-am evitat răspunsul!
    V-am explicat, mai pe ocolite, că nu mi-aş deschide niciodată o farmacie.
    În condiţiile legislaţiei actuale, cu un adaos comercial mediu de 8% (medicamente - cu adaos impus şi produse nemedicamentoase - cu adaos maximal 30%), cu o rambursare a banilor din asigurări de sănătate după aproximativ un an, numai un nebun şi-ar bate joc de banii lui, deschizând o farmacie, în condiţiile în care doreşte să respecte legile sănătăţii şi legile fiscale româneşti.
    Dacă aş fi însă ŞI fabricant de produse compatibile cu vânzarea în farmacie, da, mi-aş deschide-o. Dacă m-ar ţine curelele să deschid simultan 10 farmacii, un lanţ adică, da, aş face-o.
    Altfel nu.

    De dragul discuţiei teoretice însă, eficienţa unei farmacii aş aprecia-o după raportul nr. pacienţi fideli/nr. pacienţi întâmplători. Numărul (mare) de reveniri ale aceluiaşi pacient îmi sugerează că acesta este satisfăcut de serviciile oferite de mine.
    Mulţumit, domnule? :)

    RăspundețiȘtergere
  30. Zâzanie,
    eşti liberă să demagogeşti cât vrei despre năduşeala patronului de farmacie! Despre cum trage el la şaibă şi loazele de angajaţi stau degeaba. Cointeresează-i material pe angajaţi, tratează-ţi colegii farmacişti ca pe egalii tăi, nu ca pe nişte slugi şi vei trăi ceva mai degrevată de probleme.
    Din păcate, probabil că ai ales şi tu reţeta nefericită - angajez doar asistenţi ca să-i plătesc puţin şi mă ocup eu de rest.
    Un patron bun, nici nu trece pe la prăvălie, decât în vizită, la o cafea.

    RăspundețiȘtergere
  31. Domnule Ghinea,
    Intrăm pe teren minat.
    Absolut de acord cu dv. că trăitul bine nu ţine numai de bani. Că laureatul Nobel e mai fericit cu gloria lui de câştigător, decât cu premiul în bani obţinut. (cred că e valabil şi pentru artişti, şi pentru sportivi)...
    Povestiţi-mi, vă rog, cum arată "o viaţă bună" pentru un muncitor din fabrică? Presupunând că are un venit decent, desigur.

    RăspundețiȘtergere
  32. Ba da Renata, ai ocolit intrebarea. Daca recitesti enuntul cu mai multa atentie, o sa observi ca intrebarea este "cum ai evalua eficienta", iar "detinerea unei farmacii" este doar premisa. Tu ai desfiintat premisa fara sa raspunzi la intrebare(in prima faza).

    Din punct de vedere uman, este foarte bine. Din punct de vedere financiar, nu cred ca multi patroni ar sari in sus de bucurie la o asa eficienta.
    Ca o paranteza, eu nu cred ca domeniul sanitar si afacerile fac casa buna. Nu pentru ca se exclud in mod natural, ci pentru ca, inevitabil, banii scosi din sanatate ajung sa fie manjiti cu foarte mult sange.

    RăspundețiȘtergere
  33. Dragă "Doar F",
    Fie precum zici.
    În practică, există totuşi o soluţie, aplicabilă în cazul patonilor neinfectaţi de imbecilitate: faci un compromis între interesul tău şi interesul pacienţilor, în sensul că poţi câştiga totuşi, nespectaculos, fără să-i omori pe ei cu zile.
    E un câştig monoton, dar sigur, nu vei fi niciodată în top 300, dar vei dormi noaptea cu cugetul împăcat.
    În mod paradoxal, patronii de farmacii care au altă profesie decât farmacist, sunt oameni care respectă autonomia farmacistului şi nu-şi vâră nasul în politica lui de vânzări, fiindcă nu se pricep. Dar cei mai mulţi patroni de farmacii sunt chiar de meserie şi nu ştiu cum dracului se face că, imediat ce "se ajung", uită primul punct din codul lor deontologic: primum non nocere.

    RăspundețiȘtergere
  34. Mda, cred ca acum este randul meu sa ocolesc intrebarea, pentru ca nu ma pot pune pe deplin in postura de muncitor (sau intelectual). Cred ca ma incedrez mai degraba in ciudata categorie a strutocamilelor, si vietuiesc undeva in No-Man's-Land-ul ce se intinde intre cele 2 categorii. Societatea Romaneasca, la ora actuala, este forte rigid stratificata, si fiecare categorie socio-profesionala are o idee precisa (sau o preconceptie mai curand), despre granitele competentelor proprii.
    Tot mai des aud afirmatii de genul: nu stiu domle, nu e treaba mea...

    Dar in acelasi timp, societatea moderna devine tot mai complexa, iar granitele dintre "meserii", devin tot mai neclare. Desi exista, in multe locuri, o uriasa nevoie de o abordare cat mai pluridisciplinara, tot mai multi oameni se feresc ca de dracu' sa traca granita imaginara dintre meseria lor si sa se aventureze in alte meleaguri, mai putin cunoscute pt. ei...

    Cred ca eu am o problema diferita, pentu ca am avut, din totdeauna, o curiozitate aproape bolnavicioasa sa descopar cat mai multe domenii de activitate, si o dorinta nebuna sa explorez tot ce se poate explora.

    Dar hai sa incerc, totusi, sa raspund la intrebarea pusa de gazda noastra:

    Pentru ca port o salopeta, am de multe ori mainile manjite de lubrifiant, si "mesteresc" in permanenta la tot felul de utilaje, ma pot excude linistit din categoria "gulerelor albe". Dar de fapt eu nu produc nimic in mod concret, deci ma exclud si din categoria muncitorilor (cred ca sunt mai curand un soi de parazit capitalist, ce se strecoara printre crapaturile sistemului).
    Am fost considerat, pe rand, in decursul timpului, tehnician, subinginer, specialist, expert; si fac parte din "tagma" liber profesionistilor (loaze capitaliste).

    In mod concret, ma ocup cu "calibrarea" diverselor mecanisme de mare precizie. Bine, asta a fost la inceput, pe urma, incetul cu incetul, am inceput sa ma extind si in "domeniul" depistarii si remedierii defectiunilor cu cauze necunoscute. Spus mai pe sleau, am devenit un sarlatan. Spun asta, pentru ca in marea majoritate a cazurilor, acolo unde sunt chemat sa "rezolv" diverse probleme, nu eu sunt cel ce "rezolva" problema respectiva, desi toata lumea din jurul meu este ferm convinsa ca interventia mea a rezolvat dilema lor. Eu doar utilizez resursele locale disponibile, atat gulerele albe, cat si muncitorii, pentru a razbate dincolo de limitele cunostintelor mele, ce par tot mai insuficiente, pe zi ce trece! (as putea spune ca ma consider personificarea efectului placebo).

    Si da, eu consider ca traiesc bine, din toate punctele de vedere.
    Pentru ca minuscula mea "firma" ma are ca singur angajat, pot sa-mi permit sa fac cam orice, chiar si mumeroase actiuni pro bono. Parerea mea sincera este ca tocmai datorita actiunilor mele anticomerciale, am ajuns unde sunt astazi. Fapta buna si clientii multumiti, reprezinta cel mai valoros activ al unei firme, iar in Romania, unde "telefonul fara fir" inca functioneaza la cote maxime, nici cheltuind o avere pe marcheting si reclame, nu poti dobandi un renume mai solid, si implicit un trai decent, din toate punctele de vedere!

    Va doresc mult noroc si sanatate, atat gazdei, cat si cititorilor!

    RăspundețiȘtergere
  35. In postarea asta e vorba de o ghicitoare, omule!
    In postarea cealalta, cu saiba, era vorba strict despre un premier populist!
    Renata, baga text nou, ca domnu' Ghinea s-a apucat deja sa isi scrie biografia si memoriile pe blogul tau.

    RăspundețiȘtergere
  36. Domnule Ghinea,
    Indiferent dacă ceilalţi sunt mai mult sau mai puţin încântaţi să te citească, eu te-am citit cu interes.
    Ţi se reproşează că nu eşti on topic, dar ceva tot am câştigat, amândoi.
    Îţi aminteşti cum m-ai abordat?
    "Băi Renata, te pricepi tu la multe, da la industrie nu!"
    ...Şi acum depănăm amintiri ca la gura sobei, vorbind cu "dumneavoastră". Ceea ce un pic forţat. Dar a fost absolut necesar, ca să putem sta de vorbă, omeneşte...
    Aşa că, "Băi, Lisandre", zic şi eu ca să nu rămân datoare, poţi veni oricând aici, dincolo de şaibe şi şăibari.
    Dacă-mi spui Renata, e ok.
    P.S. Nu există un răspuns la întrebarea pe care ţi-am pus-o, fiindcă mulţimile sunt formate din indivizi. şi fiecare are altă reprezentare a binelui personal, dincolo de bani.
    La bună vedere!

    RăspundețiȘtergere
  37. Ina,
    fac şi eu ce pot!
    Ia dă-mi un subiect, că de ale mele sunt sătulă!!!

    RăspundețiȘtergere
  38. Cred ca doamna Ina are dreptate, si am abuzat prea mult de ospitalitatea acestui blog.
    Va rog frumos sa ma iertati, nu a fost in intentia mea sa va inoportunez (promit sa nu recidivez cu alte postari).

    O seara buna!

    RăspundețiȘtergere
  39. @renata

    Eu zic ca la urmatorul subiect sa abordezi problema sculelor aschietoare, a diamantelor sintetice, a carborundumului, a masinilor cu comanda numerica.

    Sincer, mie mi-a placut abordarea domnului Lisandru Ghinea si ar fi buna si o discutie pe teme tehnico stiintifice.

    Iti dau si un titlu: Minitehnicus. E bine?


    Bavardel

    RăspundețiȘtergere
  40. http://www.gandul.info/flux/de-la-1-aprilie-consultatiile-medicale-se-vor-face-numai-in-baza-unei-programari-prealabile-5604233
    Ia uite aici! Si nici macar nu e cu Boc.

    Observ ca ti-am gonit un vizitator. Asta e, se intimpla; fiecare cu cit il tin nervii.

    RăspundețiȘtergere
  41. @zazania

    Sa stii ca si pe la mine a trecut cucoana aia cu fuste, numai ca la mine lucrurile au mers putin cam invers.

    Intai mi-a lasat o suma frumusica pe tejghea, urmand ca sa vina a doua zi sa ia produsele.

    N-a mai venit, asa ca acuma caut clienta, ca nu cumva sa depasesc termenul de valabilitate si sa fiu acuzat ca am vandut produse expirate.

    Daca ma ajuti sa o gasesc ai buna recompensa.

    tot Bavardel

    RăspundețiȘtergere
  42. @Ina

    "Cearta cu Lisandru! Ina-i vinovată!
    Ieri, de la chindie, şi-astăzi ziua toată
    S-a izbit cu gândul, tot pe gânduri stând,
    Parcă e cu farmec! Tot acelaşi gând,
    Parcă-i sta Lisandru prapur înainte!
    Se muncea Simina să-şi aduc-aminte
    Când s-au prins la ceartă, pentru ce şi cum?
    Ce-a zis el! şi dânsa ce-a răspuns, şi-n drum
    Cine-a fost s-audă? El a zis: —„Ei, lasă,
    Pentru-atâta lucru nu fi mânioasă!"

    Bavardel

    RăspundețiȘtergere
  43. Ina,
    vizitatorii vin şi pleacă. E opţiunea lor.
    Important e să rămânem noi. Adică... NOI.

    RăspundețiȘtergere
  44. Duşmancele

    "Auzi tu, mamă, câte-mi spune?
    Şi-aleargă-n sat să mai adune
    Şi câte porecliri pe-ascuns
    Îmi pune.
    De-aş sta să-i dau şi eu răspuns,
    La câte legi am fi ajuns!

    Ea-mi sare-n drum, că doară-doară
    M-apuc să-i spui o vorbă-n poară;
    Şi dacă tac, îi vin călduri
    Să moară.
    Să vezi tu, mamă,-njurături!
    Că ea cu mă-sa-s zece guri."

    RăspundețiȘtergere
  45. Bavardel,
    începe tu, cu acel CAR-BO-RUN-DUM, că eu abia pot să-l silabisesc.

    RăspundețiȘtergere
  46. Doar @F,
    Daca distribuim sufletele pe suprafata locuita si nelocuita obtinem o fractie care se cheama densitate de capde locuitor pe unitate de suprafata. Aia ne lamureste despre necesitatea autobuzelor si eficinta lor ori despre beneficul mers pe jos daca e facut vreme de 10 ore pe zi.
    Socoteala de mai sus aplicata la teritoriile africane sau siberiene s-ar putea sa ne deruteze facandu-ne sa credem ca bastinasii ori noi venitii de pe cele meleaguri n-au alta preocupare decat mersu pe jos, indeletnicire de care se bucura pana la adanci batranesti. Alta alternativa ar fi sa credem ca acei muritori n-au vazut mai mult de vreo 20-30 de km patrati de cand i-a facutu mamica lor si pana i-au devorat tigrii ori ursii.
    Daca trancaneala mea nu satisface intrebarea dumitale despre resursele de petrol arse doar de americani, te rog sugereaza-le amercanilor o solutie de iesire din impas pentru ca personal, m-am saturat sa-mi tin fundul (curul) in masina pentru cateva ceasuri pe zi, basca m-am saturat si sa mai traiesc de pe urma acestor jucarii atat de necesare celor care locuiesc la zeci sau sute de km de locurile lor de munca, rude ori alte puncte de interes.
    Sau, trimite-ne, dom'le ceva asiatici ori africani care sa ne ppoarte pe brate ca pe Caesar ori Cleopatra, nu de alta dar sa putem conserva nepretuita benzina;)
    Daca tot pomeniram despre dansa, dumneata chiar crezi ca dupa epuizarea petrolului, lumea pamanteana nu va avea alte resurse energetice?

    RăspundețiȘtergere
  47. @Hai-Hui

    Da, dar nici nu știi câte lucruri minunate au văzut în aia 3-40 kmp!

    Tu, dacă mergi cu avionul 1000km, vezi mai mulți oameni decât ei? Îi vezi doar pe cei ce sunt în cabină cu tine. Auzi tu ce frumos doinește vântul? Tu auzi doar un zgomot continuu, ca acela al unui aparat de radio care n-a fost fixat pe post.

    Dar buburuzele care se hârjonesc pe un fir de floare le vezi, atunci când stai comod la volan?

    Simți tu cum miroase câmpul după ploaie? Simți tu parfumul florilor care nu mai încap în muguri? Aiurea! Tu simți mirosul de de chimicale dezinfectante, care te apără de microbii pe care-i poartă cu ei participanții la călătorie.

    Bavardel

    RăspundețiȘtergere
  48. @Hai-Hui
    Unde dai si unde crapa. Nu discutam motivele pentru care americanii au acest consum. Si nici despre eventuale solutii pentru reducerea lui. Ca sa nu mai zic ca motoarele de 4+ litri nu au nimic in comun cu densitatea polulatiei invocata de domnia ta.

    Vorbeam de limitarea resurselor. Ca nu exista suficiente resurse ca sa ajunga la toata lumea. Am ales petrolul, dar sunt atatea care puteau fi alese: otelul, apa potabila, apa menajera, energia electrica, PET-uri, ciment, materiale de constructie ... Ar fi posibil ca fiecare locuitor al planetei sa consume "la maxim", indiferent ca e din America, Europa, Asia sau Africa? Sau macar sa isi permita, financiar vorbind, asemena consum?

    RăspundețiȘtergere
  49. @F Crapatura e in cunostintele dumitale despre circulatia pe teritoriul continentuluyi North American.
    Nerealizand ce inseamna distante gigantice furtuni care ti-ar face Loganul zmeu pentru pustani iar WV pasat, coaja de nuca, dumneata dai cu presupusu ca aici se risipeste benzina.
    Consumul este si el un etalon de masurare a libertaii. Pe de alta parte verifica si actele de caritate facute de americani, ma refer la persoane civile si organizatii non-profit, nu la "instutii guvernamentale unde interesele politice pot fi considerate motivatia donatiilor. Vei fi surprins sa vezi ca natia asta de "prosti" este pe primul loc.
    Nu contest defectele ei dar ma plec respecos in fata meritelor pe care nu le-am recunoscut nici eu cand locuiam in Romania si eram indoctrinat cu antiamericanisme.
    Cu trespect, tot io.

    RăspundețiȘtergere
  50. Hahahaha, Bavardele, esti atat de naiv:)))

    Zi-mi mai bine cati biveri, coioti, vulpi, broaste testoase, gaste, rate salbatice si alte vietati vezi in fundul curtii dumitale, dupa aia iuntreaba-ma de gargaritele de pe frunza din ierbarul dumitale ori de pe conservele goale abandonate in poienele de la munte. Sau despre ursii care-mi ravaseau gunoiul in fiecare nopate pe vremea cand locuiam in Sinaia...
    Spune-mi de cate ori pe an folosesti masina de taiat iarba sau coasa ca sa-ti ajustezi fatada curtii.
    Spune-mi de cate ori ai oprit masina sau autobuzul pe sosea ca sa astepti sa treaca o cireada de caprioare ori un card de curcani salbatici.
    Nu te mira, proastele astea de animale sunt spalate pe creier de catre politicieni si nu se feresc din calea masinilotr nici daca-s batute.
    Glumesc, te paste puscaria daca dai cu ceva dupa ele. Vanatoare este alta mancare de peste, permis, teritorii speciale, control riguros...
    ALtfel, creatfurile astea se simt in siguranta in preajam omului; ciudat nu-i asa???
    Zi buna, amice si spor la mirosit apa de ploaie din gaurile asfaltului ceausist:)))

    RăspundețiȘtergere
  51. @Hai-Hui

    Te-ai gândit vreodată, că ar putea veni o zi, când te-ai trezi vânat taman de căprioare? În fond, dacă ar fi mai puternice ca tine, ce le-ai putea face? Ce-ar fi să-l vezi pe cerb cum îndreaptă spre tine un RPG, sau o armă laser?

    Te-ai gândit vreodată că ai putea fi ţinta unei fiinţe mult prea mici pentru tine? A unui bacil, de pildă. Să zicem Koch.

    "Dac-aţi vedea că intră în sală-aici un urs,
    N-aţi năvăli afară prin uşi şi prin ferestre
    Utilizând cu toţii resursele pedestre?
    De ce? Fiindcă-i mare şi foarte fioros...
    Bacilul lui Koch însă e mai primejdios!"

    Dar urşii? Zici că au venit la tine. Eu nu cred. Eu cred că tu ai mers la ei. Ei erau în legitimă apărare. Ce căutai pe tărâmul lor?
    De ce nu te-ai luat la trântă cu ei, aşa cu mâinile goale.

    Cât depsre iarbă, vreau să-ţi spun, fără să te sperii, că am pus la pământ atâta iarbă, cât greu ai putea-o duce. De maşină de tăiat iarba nu prea am nevoie, atâta vreme cât mânuiesc coasa mai bine ca stiloul, iar neoţăranii nu prea se bucură să tragă brazda în faţa mea, de teamă să nu le tai încălţarile.

    RăspundețiȘtergere
  52. Domnule Hai-Hui, aveam prententii ceva mai mari, dar se pare ca si dumneavoastra detineti adevarul absolut si irefutabil.
    In primul rand, ignorati complet mesajul meu: limitarea resurselor.
    2. Faceti presupuneri despre persoana mea fara sa cunoasteti nimic despre mine sau cunostintele mele.
    3. Imi puneti in gura cuvinte si sensuri pe care nu le-am exprimat, mai mult, chiar am subliniat ca vorbim despre altceva. Nu am dat cu presupusul despre nici o risipa, ci doar am enuntat un fapt: consumul. Risipa este un termen subiectiv: faptul ca o persoana consuma X metri cubi de apa pe luna(15 de ex), este o risipa, sau inseamna ca are o igena buna?
    4. Restul postului tine doar de o prejudecata a dumitale, nu a mea. Eu nu cred ca americanii sunt "prosti", eu cred ca ei sunt suficient de destepti pentru nevoile lor. Cu cat nevoiele sunt mai mari, cu atat oamenii trebuie sa fie mai "destepti" ca sa razbata.
    Nu prea inteleg partea cu etalon de masura a libertatii. Adica eu daca nu am posibilitatea sa consum ca Y, inseamna ca sunt mai putin liber decat Y?
    Ar fi si rusine pentru ei sa nu fie pe primul loc la donatii in valoare absoluta. Sunt curios daca si la nivel de procent din venituri sunt tot pe primul loc...

    RăspundețiȘtergere
  53. @F
    Hai ba ca esti ciudat rau! Ce tot dai cu resursele limitate si cu consumu? Pai bai nene, tu nu auzisi de legea naturii, unde toate vietatile se lupta pe resurse, de cand e lumea lume?! Ala de e puternic cucereste si stapaneste resursele, iar cei slabi, sau devin slugile celor tari sau mor draq! Legea selectiei naturale, neicushorule, cine e tare supravietuieste, cine e slab moare! Austriacu a venit cu spaga si a luat resursele Romanashului, iar acu Romanashul e sluga strainilor. Americanu a navalit peste Irachian si a cucerit resursele Irakului, iar Irachienii mor pe capete in fiecare zi. 1 Stapan -> 2 sluga -> 3 cadavru. Aia din Africa nu vor supravietui, ca Americanii si Europenii le iau toate resursele, si ei is prea slabi sa se apere. Legea supravietuirii celor puternici bai nene, fix ca la animale! Pai ce la animale sau la plante nu e tot la fel, o lupta pe viata si pe moarte pentru resurse? Ai tu habar cate specii intregi au disparut de acu milioane de ani si pana acum, pen ca nu au fost instare sa controleze resursele? Bai nene, pai asa e decand lumea si asa va fi si de acum incolo. Ce draq, parca numa acush a aparut criza de resurse?! Hai ba deschide ochii si citeste istoria!

    RăspundețiȘtergere
  54. Dom'F,

    Intrebi: Nu prea inteleg partea cu etalon de masura a libertatii. Adica eu daca nu am posibilitatea sa consum ca Y, inseamna ca sunt mai putin liber decat Y?
    Raspund: Da.
    In Libertate isi are un loc cucerit pe deplin si ...."mica" Libertate de a te deplasa unde si cand vrei.
    Daca cineva le va lua americanilor acest privilegiu ii va face robi.
    Fara sa am pretentia detinerii de adevaruri absolute, fac afirmatia de mai sus bazandu-ma pe o logica pe care dumneata esti LIBER sa n-o impartasesti precum americanii tineri sunt "liberi" sa nu invete carte ramanad niste tantalai pana la adanci batraneti. Ma bazez deasemenea pe traitul aici si vazutul unora (rari ce-i drept ) care n-au libertatea de a se deplasa cu automobilul personal.
    Nu poricep de ce dumneata nu vrei sa recunosti avantajul celui care parcurge mai repede distanta dintre doua puncte ca avantajandu-l, nu punandu-l in tagma celor care "consuma irational".
    Acum vezi dumnreata unde crapa?
    Sa renuntam la persona a doau plural pentru ca ata dumenat cat sieu suntem unici, Ne dublam doar privindu-ne in oglinda, pe forum, personal nu pretind nimanui sa-mi spuna "voi, veti, s.a.m.d." cata vreme eu (nu noi) sunt doar unul...
    Fac o paranteza...
    Balcanismele mi se par demodate, snobismul ma lasa rece ca sa nu spun ca ma irita. Respectul meu este aici, dumenata il meriti si-l vei primi intotdeauna de la mine fara vreti, sunteti, asculati. etc....
    Unde erram? La punctele dumitale. Iti pun cuvinte si sensuri n gura? Nu domnule, iti spun doar DESPRE ce cred eu ca gandesti fara suficinte cunostinte in materie fiind totodata atent sa prind orice imi poate fi de folos de la dumneata daca este argumentat si bazat pe experienta personala , adica trait de dumneata. Cele ce le-am clampanit mai susu= sunt pareri de-ale mele (repet pentru siguranta) bazate pe cca 20 ani traiti pe aici si a aproape de doua ori mai multi petrecuti pe acolo pe unde esti dumneata, adica Romania.
    Cand vei veni cu tot atatea arme la "lupta" voi considera parerile mele mai putin solide si presupunand ca argumentele dumitale nu sunt imprumutate din dogmele antiamericane romanesti...
    Cu sincera simpatie,
    Io

    RăspundețiȘtergere
  55. @ Profesore...Zap:)
    Salut. Sunt onorat sa te vad amestecandu-te printre ...caprioare si ursi, sunt ingrijorat de prezenta dumitale in mijlocul micilor carje:))) Personal, am asa o imunitate la bastonase incat am speriat un intreg spital cand mi-au facut niste teste si au vazut ca eu...colcai de anticorpi impotriva lor (a bastonaselor). Explicatia mea e bizara si chiar daca va atrage zambete in coltul gurii unor cadre medicale ce misuna pe site, afirm ca armata de anticorpi e adunata si mostenita de pe vremea cand "cu onor" eram slujbas activ la un Sanatoriu de TBC din Sinaia...

    Ehehe, pe vremurile alea de pace, ursii nu prea ne deranjau nesimtindu-se calcati pe coada de catre humanoizi.
    Mai tarziu insa, cand iubitul si inteleptul nostru conducator a prins doru de trofee de vanatoare, s-au plantat niste "hranitoare" artificiale pe Calea Moroieni, pe la Varfu Dorului, Pe Valea Schiorilor, a Azugii, etc, iar populatia ursuleasca a fost crescuta fortat cu specimene aduse de unde a intarcat dracu copii si mutu iapa. De la hranitoarele de care se atarnau jumatati de vaca pana la ghenele noastre de gunoi nu era distanta mare, mirosul asemnator, de aici te las pe dumneata sa ghicesti unde ajungeau vacile care trebuiau sa astampere foamea acelor ursi.
    La fel de "inteleapta a fost si desfiintarea Sanatoriului "Aer, Umbra si Odihna-Dor de Munca la care cu drag eram angajat ca sa starpesc goangele pe care dummneata le-ai trezit din letargie crezandu-le periculoase pentru mine:))...

    Hai sa lasam bacilii si sa sarim la mamifere.
    1. Nu am vanat niciodata si nici n-as putea omora o caprioara.

    2. As fi omorat ursul care mi-a furat un miel in cotetul gainilor cu doar doua zile inainte de Sfintele Paste al anului 1982. Aratarea nu era uriasa, era unul mic, negricios si-al dracului de flamand. As fi trecut bucuros cu masina peste el pentru ca imi facea in necaz devornad mielul in fundul curtii in care locuiam. L-am speriat doar, mi-a foist teama sa nu botesc biata Dacie in care ma urcasem si cu care doar l-am claxonat in acea dimineata de primavara....M-am multumit sa-l vad ca sare gardul ca o [pisica (!!!)si leapada prada de care nu s-a mai bucurat nimeni pentru ca un animal mursecat de urs nu mai este comestibil. Daca nu ma crezi, incearca, profesore, eu am vrut sa-l "reciclez" dar carnea era parca de la alta lighioana, numai de la puiul ala de oaie, NU.
    N-am putut sa lupot cu el cu mainile goale dar ideea este ca ursii au venit in cantitati mari la Sinaia la "indemnurile" iubitului conducator, nu pentru ca asa era sa fie de la Dumnezeu citire ori ca eu m-am dus peste ei...

    Iarba?
    Hm, nici mie nu mi-e straina coasa iar aici (ca o variatiune la subiectul natura) calcatul pe iarba nu este interzis, e chiar recomandat, spre deosebire de alte locuri...
    Deh, aici lumea ....e satula de calcat pe asfalt pe cand altii si-l doresc dar n-au parte de el;)

    Toata stima!

    RăspundețiȘtergere
  56. de ce nu va inscrieti in ,,reteaua literara"peste 4000 de scriitori.poeti,critici literari.
    cu respect

    RăspundețiȘtergere
  57. @Hai-Hui: fair enough

    Hai sa o luam cu inceputul. Cu ocazia asta ii raspund si domnului anonim, care desi ma indeamna sa deschid ochii si sa citest istoria, domnia lui umbla pe acest blog cu ochii inchisi.
    F: "[...]Sa fie toti platiti suficient, nu prin comparatie. Doar ca e putin mai greu de atins in practica: nu sunt resurse suficiente...din pacate."
    HH: "[...]Resursele exista dar nu sunt activate iar aroganta ne ingroapa."
    F: "[...]Resursele naturale nu ajung pentru toata lumea. Cat crezi ca ar (mai) ajunge petrolul daca fiecare om ar consuma precum americanii?"
    Restul e cunoscut sau se poate reciti destul de usor.

    Se pare ca in aceasta discutie, zicatoarea bate saua sa priceapa iapa nu prea a functionat. Eu nu am iesit la "lupta", ci doar am fost consecvent in ideea initiala. Sper ca de data aceasta am fost si inteles.

    Daca tot vrei lupta, atunci sa ne luptam.
    Nu prea sunt de acord cu logica ta. Nu imi permit un consum de benzina de 15l/100Km, dar imi permit unul de 9l. Cu masina din dotare cu consumul de 9l, ajung in acelasi timp din punctul A in punctul B ca si americanul. Deci am acea mica libertate de a ma deplasa unde si cand vreau. Mai mult, daca punctul A si punctul B sunt relativ apropriate, pot sa folosesc bicicleta, iar daca drumul meu trece pe langa florile lui Klaus, sunt cel mai liber: liber sa fac miscarea zilnica recomandata, liber sa ard caoloriile de la Mac, liber la ce spunea Bavardel...
    Persisti in eroare cand vorbesti de consum irational si de nerecunoasterea avantajului. Evident ca recunosc avantajul unui ambulante/masini de pompieri care ajunge in cel mai scurt timp posibil, chiar daca consumul este astronomic. Eu incercam sa iti transmit faptul ca rational vs irational tine doar de context, iar contextul este interpretat de fiecare aproximativ dupa propria "dorinta". Nu am afirmat nici ca americanii au un consum rational, nici ca au un consum irational, cel putin pana acum. Cand criza petrolului, a ajuns si in America, vanzarea de masini mari a fost surclasata de vanzarea de masini mici. In momentul acela, americanii au considerat ca este irational sa consume atat de mult petrol. Sper ca am lamurit si aceasta problema.
    Te asigur ca parereile sunt ale mele, bazate pe cunostinte si experiente personale, nu imprumutate din dogme. Si te mai asigur ca am calcat si pe pamantul fagaduintei.

    RăspundețiȘtergere
  58. Doamnelor şi domnilor,
    Să ne mutăm, vă rog, cu masa rotundă sub poalele doamnei Monroe!
    E prea interesantă dezbaterea ca s-o întrerupem, dar am făcut scurtă la mouse urmărindu-vă de-a lungul a peste 50 de comentarii...
    Acolo e spaţiul încă virgin. :))

    RăspundețiȘtergere
  59. Domnule Sorin Andreica,
    mulţumesc pentru sugestie! Nici nu ştiam că există.
    Acum am ajuns acolo şi, după ce mă familiarizez puţin cu locul, cred că o voi face.

    RăspundețiȘtergere