luni, 1 februarie 2010

De la jurnalişti învăţăm ignoranţa

Iar, iar, iar şi iar, nişte oameni care-şi iau leafa de la ziar, motiv pentru care se cred ziarişti, dau cu oiştea în gard şi semnează articole pentru care nu s-au documentat nici cât negru sub unghie.

Doamna Fotache de la Jurnalul Naţional nu se află la prima abatere de la a se informa înainte de-a scrie...

A intrat telenovelistic în subiectul Cytotec, suspinând obidită, cu câteva zile în urmă:

“Când stătea să dea naştere unei fetiţe, o femeie în vârstă de 40 de ani, de loc din Focşani, şi-a găsit sfârşitul la Maternitatea din Galaţi. Odată cu ea a murit şi copilul ei nenăscut. Ucişi de iresponsa¬bilitatea unor cadre medicale care i-au administrat un medicament interzis în România. Cytotec, un medicament deo¬sebit de periculos prin efectele secundare pe care le are, i-a fost administrat ca să-i declanşeze naşterea, deşi în pro¬spectul original se scrie clar: interzis femeilor gravide”.

Era aşa de simplu să afle, la telefon, că Agenţia Naţională a Medicamentului nu poate interzice medicamente pe care încă nici nu le-a înregistrat în ţară.
Că procedura de înregistrare a unui produs începe la solicitarea fabricantului sau a importatorului şi că ANM-ul nu are iniţiative în acest sens. Poate respinge înregistrarea, încă de la prezentarea documentaţiei, din varii motive, poate solicita retragerea de pe piaţă a unui medicament pe care deja l-a înregistrat cândva, din motive foarte întemeiate, dar nu poate numi “interzis” un medicament care se comercializează legal în multe alte ţări.

Ocupată să amuşine un posibil scandal, aceeaşi ziaristă pierde timpul prin fastfooduri, cu dealeri ilegali (corect!) de Cytotec , înloc să dea click pe net aici şi să vadă cu ochii ei că substanţa misoprostol (Cytotec) se foloseşte in obstetrică pentru inducerea travaliului.
Apoi mai dădea un click pe “induce labor”, scris cu albastru, semn că e un link acolo şi găsea “Labor induction”, unde la “Medication” scrie clar:
• Cervically-applied prostaglandin, such as dinoprostone or misoprostol.
• Intravenous administration of synthetic oxytocin preparations, such as Pitocin.

Ar fi fost imposibil ca, ajunsă cu lectura aşa de departe, doamnei Fotache să nu-i fi sunat cunoscut cuvântul oxitocină, care se foloseşte în maternităţile noastre de când era bunica fată.

Apoi, cu bruma de agerime de care-l suspectezi pe orice individ care se crede jurnalist, mai dădea un singur telefon şi afla că da, aşa e, din maternităţile de pe întreg cuprinsul patriei a dispărut oxitocina.
De nişte luni.
Că umblă doctorii, viitorii taţi şi toate neamurile gravidelor cu limba scoasă după medicamentul ăsta sau după un similar.

Că nici nu e bine să proiectezi un copil, dacă nu eşti sigur că faci rost de un ocitocic, fiindcă, doamne fereşte, poate fi strict necesar la naştere. Mai ales când mama are deja 40 de ani.
Şi pe urmă vedea jurnalista cum îşi concepea articolele, în cine dădea şi pe cine acoperea...

9 comentarii:

  1. Inteleg din textul tau ca papusa aia e varza (nu e nici prima, nici ultima jurnalista-varza si nu ma mai mira situatia asta).
    Dar daca tot ai tu bafta de jurnaliste de-astea pricepute in ale vietii/calitatii vietii/aparitiei vietii pe Pamint/probabilitatii existentei vietii pe alte planete- nu gasesti macar una care sa scrie, naibii, un articol clar si la obiect pe subiectul: "Vai de viata noastra! Sistemul de sanatate din Romania e varza!"?
    Cauta printre jurnalistele-agricultoare, daca o fi existind asa ceva...Poate alea se pricep la verze, cit de cit...

    RăspundețiȘtergere
  2. sper ca doctorii tarati prin rahat de madam o vor recicla prin salile tribunalelor din Galati.
    ori, va scapa daca face o dezmintire cu scuzele necesare, in acelsi jurnal.
    dar nu cred ca e in stare de asa ceva, mandria (citeste grandomania) profesionala n-o lasa.

    RăspundețiȘtergere
  3. Ina, eu n-am pretenţia ca un jurnalist să fie specialist în subiectul tratat. Dar să întrebe, nene, pe unu care ştie şi când nu înţelege, să nu pună de la el!
    Există acum un curent, alimentat de Min.Sănătăţii - să dăm în doctori! Să dăm în ei, să scăpăm de ei, că şi-aşa nu le mai plătim gărzile la spital! Băi, jurnalişti! Care puteţi să-i băgaţi adânc la apă, aveţi o bere de la nea ministeru! Nu conteză că scrieţi minciuni!
    Numa că tanti Fotache asta, după ce că tre' să fii cu ochii în patru când îi scrii numele, nu cred că s-a apucat de foiletonul ăsta din alte raţiuni decât propria ei prostie. Sigur că medicamentul nu se administrează gravidelor, fiindcă produce avort. Dar o gravidă care stă să nască, e deja altceva.
    Oare câţi ziarişti, ca asta, umplu paginile cu enormităţi, în buna tradiţie românească - mulţi citesc, puţini cunosc?

    RăspundețiȘtergere
  4. N-o s-o târască nimeni, în niciun tribunal, Hai-Hui.
    În mod normal, ar trebui să urle ziarul că în România, doctorii mamoşi şi pacientele lor sunt obligaţi să se descurce, să-şi procure pe orice căi, medicamentele strict necesare. Bulgaria, Ungaria, Austria, internet...

    RăspundețiȘtergere
  5. Azi, din greseala, am ramas cu televizorul pornit pe stiri...Doamne! Toate grijile astea, despre calitatea actului jurnalistic, par futile si fotache, atunci cind prinzi o emisiune de-asta de stiri cap-coada!
    Ar trebui sa faci un blog separat despre ce inteleg angajatii ziarelor si televiziunilor prin jurnalism, Renata. Doamne, ce-am ride! Si ce-am plinge...

    RăspundețiȘtergere
  6. Lasă-mă, Ina!
    Nu mă perturba!
    Citesc pe ziare.com cum a fost puţin păcălit domnul Mircea Băsescu de acest Mondial...
    Râd de mă stric şi nu vreau să mă stric de tot, adică mă stric cu măsură, să mă mai pot repara.

    RăspundețiȘtergere
  7. De fu Tica, nu fu Tache, de fu Tache, nu FoTache!

    klaus

    RăspundețiȘtergere
  8. Am sa o dau eu in judecata,dupa terminarea anchetei in care suntem tarati! Si am sa-i cer daune morale si de imagine de 1.000.000 de euro !
    Sunt unul din cei manjiti in mod nemeritat de aceasta domnisoara,dupa o viata de munca si pregatire continua.Nu ma plang de munca si de faptul ca m-am pregatit zi de zi,eu am ales profesia si specialitatea,le-am facut cu pasiune,cu dragoste,daruire si renuntare.De aceea nu accept sa fiu murdarit de neica-nimeni!
    Si sper sa castig,sprijinit poate si de cei care vor ca in aceasta tara sa existe o reala scara a valorilor!

    RăspundețiȘtergere