luni, 15 februarie 2010

Din nou, Omul cu Coasa...







Ce-l rodea pe Boc, sâmbăta trecută, la postul de radio Antena Satelor, despre care nu ştiam nimic, nici măcar că există, dar i se face promo pe site-ul Guvernului:

“Să ştiţi că unele ţări în Uniunea Europeană acum trec la 67 de ani şi la femei şi la bărbaţi la vârstă de pensionare. Noi în 2030 ne gândim la o asemenea formulă. Care e problema cu speranţa de viaţă? Speranţa de viaţă astăzi, în România, e, nu ştiu, 68-71 de ani, dar - atenţie! - aici se are în vedere şi mortalitatea infantilă, când se stabileşte speranţa asta de viaţă, şi faptul că intervin foarte multe decese la vârste mult mai timpurii, şi nu doar la vârsta aceasta de 68-71.
Nu toată lumea moare în ţara aceasta la 71 de ani.

Aşa. Deci, în 2010 care e statistica? Vedeţi, vârsta medie reală de pensionare e 54 de ani. Femeile după ce ajung la pensie trăiesc în medie cam 17 ani, după ce ajung la pensie. Bărbaţii numai 14 ani trăiesc după ce ajung la pensie, deci cât beneficiază ei de pensie după ce au intrat în pensie - da?

Deci, în 2030 se va micşora un pic. Femeile vor trăi aproximativ 20 de ani mai mult după ce ajung la vârsta de pensionare, iar bărbaţii vor urca şi ei la 18 ani aproximativ după ce ajung la vârsta de pensionare. Tot se va păstra un decalaj...”

Ca întotdeauna, incoerenţa vorbitorului mă depăşeşte.
Să verific dacă am înţeles bine…

Prin urmare, noi, ce s-o mai dăm cotită, indiferent când ne pensionăm, conform vârstei medii reale de pensionare, cam golănim de pe la 54 de ani. În schimb, când vine vorba s-o luăm din loc la 71, tot conform statisticii, fentăm calculul şi trăim cu nesimţire, cîţiva anişori buni în plus.

Am priceput corect, nu?

Omul cu coasa nu se dezminte!
Păi nu merită să-i dorim să fie un pensionar model, respectând el toate statisticile?

4 comentarii:

  1. Cred că de data asta e vorba doar de luciditate, Hai-Hui. Omul (deşi e impropriu să-l numesc om) ne vrea morţi. Mie mi-a clar.

    RăspundețiȘtergere
  2. Aici e cheia.
    Nu va place de el. eliminati-l dar viata ta trebuie sa fie plina de zambete si voie buna.
    Oare ma fac inteles or risc sa-mi spui tu ca nu pricep?
    Dac-as scrie acum tot din tara romaneasca am fi la unison.
    Nu, n-o fac pe desteptu, am fugit de scarba si vreau sa crap departe de acel loc si razand.

    RăspundețiȘtergere
  3. Ei bine, cuvântul "eliminaţi-l" e plin de sensuri. Cred că te referi la "faceţi abstracţie de el". Până la un punct reuşim.
    Zâmbetul şi voia bună sunt nişte parametri înşelători. Am cunoscut tipi extrem de serioşi, aproape posaci care se simţeau fericiţi şi mulţumiţi. Precum şi alţii, care o duceau tot într-o hlizeală şi erau, pe dinăuntru profund disperaţi, înspăimântaţi, învinşi.

    RăspundețiȘtergere