sâmbătă, 23 octombrie 2010

Diferenţa dintre degringoladă, arătură şi paragină

Degringolada e pe model  bielă-manivelă. Dus-întors. Dacă dă Dumenzeu să te trezeşti urgent după ce te-ai dus şi, pe timpul întorsului, îţi revii, se cheamă că eşti salvat. Poţi să te uiţi în ochii oamenilor, inclusiv ai celor duşmani ţie, în timp ce semnezi o hârţoagă.
Tipul ăla care a iniţiat băgarea lui Ridzi la apă, cât e el de Tolontan, bântuie prin zona asta. Deşi încă nu s-a definit cu totul…

Arătura e mai complicată. Ai pornit de unde nu trebuia, ai ajuns unde nu trebuia, ai rămas acolo.
Exemplul tipic e Gigi Becali. Orice comentariu, oricât de laconic, devine plicticos.

Paragina nu e doar complicată, dar e şi dramatică. E ca-n “Puiul” de Brătescu-Voineşti.   
E fără soluţie. Eroul principal rămâne pe loc, sortit pieirii, se face tot mai mic, strigă de-acolo, dar lumea lui trece mai sus, pe lângă el,  peste el,  se duce,  poate nu e tocmai câştigătoarea de drept dar e ditamai stolul, zboară în “V”,  respectă regulile, ţine punctul miazăzi, ştie că va reveni la anul…
Mă doare sufletul să dau acest exemplu la “paragină”: Ciutacu.

Pe Puiul lui Voineşti l-a pierdut rănirea, pe Ciutacu îl pierd orgoliul şi graba de-a dovedi ceva, orice, numai să aibă dreptate.
L-am crezut şi-am ţinut cu el, i-am admis două-trei fracturi esenţiale. Pe când şi-o regiza pe ultima, deschisă (asta sângerează şi face rating), a renunţat persoana cu securea să participe, aşa că lui nu-i mai rămânea decât o gripă trecătoare cu fostul Preşedinte al României, domnul Emil Constantinescu, despre care îmi închipui că, dacă ar fi ştiut sigur că intră ca dublură a primadonei de Pleşcoi, ar fi lăsat să se suspende spectacolul.
“- Nu mă lăsaţi! Nu mă lăsaţi!” – striga Puiul lui Voineşti.
Ce-o să strige Ciutacu după ce va fi scăpat de  ultimul comentator pe blog, oarecum critic, căruia îi răspunde, arogant şi genial -  “Rămâi cu Nistorescu!”?

4 comentarii:

  1. hai hui, extrem de rau24 octombrie 2010 la 00:28

    sper sa fie loc si pentru altele in .... degringolada ta. adica, de-oi lua-o pe aratura sa nu ramana blogul tau in paragina:)

    tzipi,

    daca problema banului nu exista, de ce te dai in stambe amintind ca cei de la impaturit ziare unde te trage si curentu, te platesc doar $40 pe patru ore de munca in picioare, cponditii in care nici n-ai voie sa vorbesti cu coechipierii tai?

    la asta te referi cand spui ca nu pricep eu ori la faptul ca tie nu-ti place clima doar pentru ca n-ai invatat geografie in clasa a spatea ca sa vezi clima de la toronto?

    sau ca nu stii unde sa gasesti haine decente si ieftine?
    ca canada(!) nu ofera scolarizari gratuite celor in nevoie?
    sa nu-mi spui iar ca ai de toate si nu te califici...

    hai sa fim seriosi, de data asta ai scaldat-o bine de tot.

    daca ai suficienti bani, de ce nu inchiriezi un apartament de Doamne-ajuta si te complaci in promiscuitatea aia cu ciocolatiile care-ti sparg timpanele?
    doar de dragul veveritelor?

    ai raspumnsuri decente? adica logice si plauzibile ca pana acum vaz ca doar ii faci baie.
    adica o scalzi fara perdea la dus.

    re,

    gheorghe vaz ca... m-a complectat(!) bine de tot.
    nevarmaind:))

    RăspundețiȘtergere
  2. Hai Hui : NOT CANADA. Nada. Niet. Nu.
    Do you understand ?
    Cu bani, fara bani...cu job, fara job ... NOT CANADA.
    Never, ever !
    Ramai tu fericit in USA si toarna romanilor care n-au vazut "Sicko ", povesti cu pesti despre sistemul de sanatate mirobolant de acolo. Ca noi astia din North America, stim exact cu ce se manaca...

    RăspundețiȘtergere
  3. Hai hui,
    sper că aia cu "gheorghe" e doar o glumă! Răutăcioasă, e drept! M-ai trimis să-l citesc pe unu', "gheorghe", nu-i aşa? Acolo era un singur gheorghe, care scria şi gândea cam ca Vanghelie al nostru, primaru' de sector 5, care are cu o clasă mai mult decât sectorul...
    Oare chiar aşa de supărat eşti pe mine?!

    RăspundețiȘtergere
  4. hahaha, renato, tre sa ne mai dezmortim oleaca, ca(!) prea ne ...complecteaza alde gheo cu conkluzii sapate-n chiatra:))))

    bey, tzipy, bey,
    mi-esti draga (nu stiu de ce) si vreu sa te vad razand din toata inima pentru ca a ta(inima) e mare, cat cuprinde!!!!
    sa hahaiesti si tu cu toata fiinta, sa ti se cutremure tzatele in spasme de ras sanatos si sa scapi o *asina mica de-atata ras cu pohta(!). las-o dreacu de canada ori de usa, ori de coasta de rica, oriunde e la fel, TU esti pionul care poate da sah regelui, nu hainele descuste si mancarea genetica ori hana de brand. doar tu, pentru tine si cei dragi penn'ca viata e atat de unica si de scurta ca trebe sa te dai cu shuvoiul, altfel te pierzi in amanunte care nu fac nici doi bani cocliti:)

    haide fata buna, da drumu la viata din tine si nu te mai chinui, nu meriti sa fii etalon de nereusita in occidentul atat de mu;lt visat de generatii de romani. tu, asa cum esti, bolknava inchipuite pentru ca veziu ADEVARUL gol poti fi mai sus decat crezi, e nevoie doar sa vrei.

    bey, tipi,
    nu torn povesti.
    uite, pot aparea in toromnto, la un amic din tinerete,m si ne puteam vedea. cu famiuliile desigur. pot sa-ti aduc dovezi despre sanatatea asigurata de comapaniile la care am lucrat, de catre somaj si de catre compania la care lucrez in prezent, toate 3 m-au acoperit ca pe bill gate, PAROL!!

    nu stiu in cocina ai nimerit tu dar eu sunt bucuros ca sunt in viata datorita unor savanti de renume mondial!!

    RăspundețiȘtergere