miercuri, 6 ianuarie 2010

Deontologul care era să fie...

Da. Rămân încă puţin pe subiect.
În fond, jurnaliştii mă pasionează. Sunt nişte actori ai scrisului. Aşa cum sunt mimii, jucători muţi ai gestului.
Sunt o lume aparte.
Într-o mixtură socială trifazică, prostime, politrucime şi manipulime, jurnaliştii fac faza a treia. Manipulează. Asigură stabilitatea mixului, care nu e chiar omogen, să nu ne bucurăm aiurea, indiferent de rezultatele referendumurilor, prostimea şi politrucimea rămân emulsie instabilă, de tip ulei în apă sau apă în ulei şi tocmai ei, jurnaliştii, sunt stabilizatorii, emulgatorii situaţiei.
Cum? Cum ţin ei sub control fenomenul?
Simplu!

Dacă vor să ne bage emulsia pe sub piele, se declară deontologi şi principiali, merg cu obiectivitatea până în pânzele albe, ies cu pieptul dezgolit în faţa mulţimii, pardon, prostimii şi strigă: da, bă, sunt prieten cu ta-su! Iau masa cu el, pă banii lui, mă râd dă el, da’-l apreciez, că e un mafiot onest. Adică şi-ar tăia un picior dă la gleznă, să facă o afacere cu cap şi un bine tărişoarei. Care-i problema?
Dacă vor să ne scoată emulsia pe nas, devin deontologi după război şi ne bat obrazul: nu v-am zis eu, fraierilor, că fii-sa e proastă? N-am fost eu deontolog şi imparţial ca să vă deschid ochii ? Am pus-o să recunoască că a angajat-o ta-su la becuri? Am pus-o! Am pus-o să dea dîn casă, să zică cum stă mă-sa la taclale cu papagalii? Am pus-o! Aţi ţinut cont de efortul meu deontologic? Nu.
Aţi pus-o!
Ei, bine, foarte puţini deontologi jurnalişti reuşesc proba de slalom printre copacii din pădurea deasă a scopurilor care scuză mijloacele.
Unii eşueză ca nişte balene bătrâne, sinucigaşe, pe ţărmul văicăros dar înţelept al pupincurismului consecvent.
Dar alţii, tineri delfini, se scot în larg şi plutesc, frizând perfecţiunea, în mările calde ale Bunei Speranţe , acolo unde dacă n-ai Cap, vai de buzunare.
De-aia lansează ei update-uri cu aldine, adevărate burj dubaiuri ale eticii profesionale:

"UPDATE: […] Honorius e fiul amicului meu Silviu, îl cunosc din casă de la ei. E extrem şi enervant de tânăr, e necopt, e zărghiu (nu mai mult decât cei de-un leat cu el), e entuziast, bine crescut, respectuos. A făcut nişte şcoală afară, nu-i Einstein (deşi, pe lîngă EBa, ar putea trece), iar dacă posturile tv ale lu’ tac-său şi banii băgaţi în partidul ăla fascistoid au mers pe piaţă în campania electorală (europarlamentare, parlamentare, prezidenţiale) nu văd de ce n-ar merge şi acum. [...] "

Dar, fiindcă nici ei nu sunt suficient de bătrâni şi experimentaţi ca balenele sinucigaşe, dau link pe numele discutatului şi discutabilului Honorius.

Şi se duce dracului toată şandramaua deontologică, Victor Ciutacu!
p.s.: nu, nu dau link pe honorius fiindcă nu vreau.

13 comentarii:

  1. nu-mi place si i-am zis-o, stiu ca nu-i pasa. s-o simti chiar bine ca-i bagat in seama.
    ca-n alte parti nu mai intra.
    de grandoman ce e.

    esti tare, Renato.

    tara aia o sa fie bogata cand s-or percepe taxe pa ipocrizie.

    RăspundețiȘtergere
  2. Am văzut şi eu grandioasa emisiune în care Ciutacu era numai un zâmbet şi o drăgălăşenie cu Eba. I-a pu, ce-i drept, şi vreo două întrebări mai de baraj, dar învelite în atâta miere, că abia se mai zărea conţinutul. Ce am auzit apoi din gura Ciutacului, la Sinteza zilei, nu mi-a venit să cred. Dacă nu aş fi urmărit emisiunea cu Eba, aş fi crezut că a şters cu ea pe jos, că s-a lăsat cu sânge pe pereţi, vorba genialului. Cele mai benigne întrebări erau ridicate la rangul de atacuri ucigătoare.
    Cât despre balena găgeşteană eşuată, ce să mai vorbim. De mortuis nil nisi bene.
    Iar tinerii lupi din presă mă duc cu gândul la sindicaliştii care nu latră din convingere la puternicii zilei, ci pentru a li se oferi posturi de parlamentari sau de miniştri. Vor mai fi fiind în presă şi luptători adevăraţi, dar dacă patronii lor fac pact cu puterea, din interes sau sub ameninţarea dosarelor penale, vor fi şi ei învăţaţi cum se pune batista pe ţambal.

    RăspundețiȘtergere
  3. Erată, cu scuzele de rigoare: I-a pus, nu i-a pu (în fraza a doua).

    RăspundețiȘtergere
  4. Renata,

    Am avut treabă până peste cap în aceste zile de început de an, aşa că abia azi am reuşit să intru pe blogul tău. Eşti, ca de obicei, delicioasă! Am citit toate cele trei (ultime) articole despre caraghioslâcurile din presă. M-am amuzat teribil, mai ales când ai disecat ,,opera'' numitei Chiţu. Ironia-ţi extra-fină este întremătoare. Reconfortantă. Binefăcătoare. Un leac! Mi-ai ciufulit zulufii care adie în dreptul inimii-mi bătrâne! În aceste condiţii de excepţie, cum să nu profit, cât de mult pot, de terapia gratuită pe care mi-o oferi?

    RăspundețiȘtergere
  5. Renata, gasii la Realitatea o papusa care a fost, probabil, colega de clasa cu d-ra Chitu, acolo la profesionala seral unde vor fi absolvit dinsele:
    "Ministerul v-a scoate bani frumoși dacă taxa va fi aplicată pentru că românii vor consuma mâncăruri nesănătoase indiferent de prețul acestora."- Alexandra Buretea/ Realitatea.net.
    Dupa parerea mea, ministerul "V-A" scoate bani si mai frumosi daca "V-A" impozita excesele gramaticale si lingvistice ale truditorilor la ziar...Taxa pe cratima in plus, taxa pe virgulele lipsa, taxa pe exprimari gen "sint sanse sa faca un infarct" s.a.m.d.
    Ce tot ii dai tu cu deontologia ciutaceasca? Ce deontologie?! Ar trebui pornit de la gramatica!

    RăspundețiȘtergere
  6. Hai hui,
    CINE să perceapă taxe pe ipocrizie?
    Care dintre IPOCRIŢI să se ocupe de departamentul ăsta?

    RăspundețiȘtergere
  7. Florian,
    când şi-a făcut promo pe blog că urmeză s-o intervieveze pe EBA fără idei preconcepute, am bănuit cam ce urmează. Din nefericire, Ciutacu a evoluat mult sub aşteptări. Putea să-i întindă colăcelul de slavare în aşa fel încât nouă să ni se pară că i-a legat bolovanul de gât.
    Adevărul e că... abia acum mă gândesc la asta... poate că l-a luat prin surprindere. Poate l-a prins nepregătit atâta prostie. Poate nu se aştepta s-o vadă/audă pronunţând pe silabe cuvintele mai lungi de 3 silabe.
    NU. Evident că nu cred asta!
    Cred că după interviu, lui , marinarul nu i-a dat un telefon de mulţumire aşa cum i-a dar lui Cristoiu şi de-aia a devenit furios.
    Dar poate i-a dat acum. Poate nu de mulţumire...
    Greşeala noastră frecventă e că ne întrebăm CÂT câştigă un ziarist, nu DE UNDE.

    RăspundețiȘtergere
  8. Florin Matei,
    Dacă ai avut treabă până peste cap, eşti un om fericit. Înseamnă că încă mai există treabă de făcut, pe lumea asta!
    Îmi place că-ţi place ce scriu.
    Voi deveni cu atât mai rea, cu cât tu vei zice că sunt mai bună. :))

    RăspundețiȘtergere
  9. Ina,
    Mulţumesc de trimitere!...
    Am găsit mai jos o frază fără erori ortografice sau gramaticale, care îţi îngheaţă sângele în vine.
    "... Ministerul Sănătății și statul român nu au obligația de a asigura tratamente gratuite sau medicamente compensate pentru persoanele care consumă fast-food deși știu că se vor îmbolnăvi."
    Asta chiar ar trebui să ne dea de gândit.
    Nu fiindcă ne-am teme că ar putea fi pusă în practică, ci fiindcă există pe lume un imbecil care a rostit-o.
    Deşi... nu-i imposibil s-o faci realitate.
    În USA, o tânără femeie de 23 de ani a fost respinsă de sistemul de asigurări de sănătate, adică nu a beneficiat de operaţia de cancer de col uterin în mod gratuit, fiindcă nu se incadra, ca vârstă, în intervalul de probabilitate al acestei maladii.
    A trebui să se mute cu acte şi bagaje în alt stat american, unde nu se specifica o vârstă minimă la care ai dreptul să faci cancer uterin.
    Ori, americanii, sunt ceva mai înaintea noastră.

    RăspundețiȘtergere
  10. Fara resentimente, renata!
    Cand iti asiguri un bun(locuinta de exemplu), suma solicitata e cu atat mai mare cu cat gradul de risc e mai ridicat. La fel e si cu masinile .
    De ce n-ar face la fel si cu sanatatea ?
    Adica tu n-ar trebui sa platesti mai mult la asigurari pentru ca te expui constient unei boli- fumand ? Sau Cristi Minculescu - abuzand de alcool sau altii, de droguri?
    Mi se pare nedrept sa plateasca in mod egal o persoana care isi pretuieste cu adevarat sanatatea, stiind cat e de valoroasa ca unul caruia i se falfaie.
    zazania

    RăspundețiȘtergere
  11. Si ca sa fiu si eu odata ontopic, iti marturisesc ca pe mine junele Ciutacu nu m-a impresionat niciodata nici scris nici vorbit.
    Ca mi se pare ca singurul care a remarcat ca -i genial e chiar domnia sa(mai in gluma -mai in serios), iar gloata n-a facut decat sa-i ia in serios remarcile si sa se comporte ca atare.

    RăspundețiȘtergere
  12. Zuzu, tot fără resentimente!
    Când îmi dai tu mie acilea cu copypaste studiile alea clinice care dovedesc ştiinţific şi fără risc de tăgadă că fumatul prduce cancer, AVC, infarct, platfus şi alte nenorociri, asta însemnând să ai o explicaţie la fel de ştiinţifică pentru:
    - de ce fac cancer pulmonar nefumători, nevopsitori, necontacţi cu mediul toxic
    - de ce mor de ciroză oameni care n-au băut 100 g de alcool în viaţa lor
    - de ce mor de infarct miocardic vegetarieni,
    abia atunci eu sunt dispusă să nu mai am dreptul la asigurări de sănătate.
    Zuzu, să nu citim statisticile doar cu un ochi!
    Sunt mai mulţi fumători muritori de cancer fiindcă în lume sunt mai mulţi fumători decât ne.
    Bietul meu prof de mate din anul întâi de facultate, Dumnezeu să-l odihnească şi să-l răsfeţe pe tărâmurile lui minunate, că tare drăguţ şi om bun era, ne-a zis aşa, la cursul dspre teoria probabilităţilor, statistică, contabilitate primară şi alte umpluturi: atenţie la interpretarea rezultatelor! Că în anul unamienouăsute vara, românii îşi dublaseră producţia de casetofoane, faţă de anul anterior. An în care produseseră UN asemenea aparat.

    RăspundețiȘtergere
  13. La intervenţia ontopic, ai 1000 de puncte. Adică ai dreptate! Bine că am remarcat şi eu într-un târziu că singurul tip care-l ţine de genial pe Victor Ciutacu e Ciutacu Victor.

    RăspundețiȘtergere