miercuri, 6 ianuarie 2010

Tot la reforma aia a jurnaliştilor mă gândesc…

Uite, de pildă la Gândul, pe care-l citesc mereu, e una, Chiţu Mădălina.
Am căutat pe net, să văd câţi ani are, dacă e posibil să fi terminat liceul, măcar.
N-am găsit nimic.
Singurul lucru cert e ăsta, că e femeie. A cui, nu-mi dau seama, dar trebuie să fie neapărat a cuiva, fiindcă altfel nu se explică de ce scrie ea la ziar.
“Diacritica” , pe blogul ei, a prins-o cu mâţa-n traistă, gramatical. N-avea decât două greşeli într-un rând, ceea ce nu poate fi chiar grav, pentru că dezacordul n-a omorât încă pe nimeni.

“La studiu au participat 275 de familii a căror copii era până la vârsta de patru ani.”

În general, ce scrie ea acolo, pe teme de sănătate, e total inofensiv, măcar că e întotdeauna ori absurd, ori inexact.

Reţeta e simplă şi nici măcar originală.
I se pare că îi trece un gând prin cap. Oarecum ştiinţific. Realizează că ar putea să facă din el articol pe teme de sănătate. Pune mâna şi-l scrie frumos pe tastatură.

De pildă, începe aşa: “Bărbaţii musculoşi – lipsiţi de afecţiune” .
Stă două minute, vede că nu i se întâmplă nimic nasol, prinde curaj, dă cu bold, ăsta să fie titlul şi dezvoltă.
Născoceşte o echipă de cercetători. De obicei americani. De la o Universitate. Poate fi tot aia despre care a scris ieri. Dacă are puţin noroc, găseşte un studiu, într-adevăr, unde se zice că nivelul de testosteron creşte agresivitatea.
Agresivitatea, afecţiunea, tot un drac! Iese la spălat. Nu, la uns! Adică iese la iveală, la uns cu gel cu testosteron.
Logica nu poate fi decât următoarea: a auzit şi ea de musculoşii ăia care se îndoapă cu steroizi. Steroizii te fac să pari voinic, nu ţi-e frică de nimic, câine rău, ham-ham, dacă eşti numa’ muşchi, eşti lipsit de afecţiune, doamnelor, atenţie, pirpiriii sunt mai sentimentali, ce era de demonstrat, conform titlului, s-a demonstrat.
Mai rămâne să încheie articolul : “Rezultatele acestui test au arătat că, la nivel general, gelul cu testosteron a provocat o scădere cu 27 la sută a gradului de generozitate al celor care au jucat rolul ofertantului, de la o medie de 2,15 dolari la 1,57 dolar.”

Fuga cu el la tipar, că a ieşit giugiuc.

Vede că ţine. Încearcă şi cu femei.
Titlu: “Ca să atragă, femeile îşi dezgolesc 40% din trup”
Mai jos detaliază. Despre cum le scade libidoul bărbaţilor pe măsură ce se dezbracă femeile şi plasează studiul clinic în Anglia. De ce? Aşa. Las’că ştim noi!

Trec lunile şi nu o întreabă nimeni, mă, fată, da’ ce tot scrii tu, acolo?

Cum adică trei căni de cafea pe zi , conform cercetătorilor de la Nescafe, te scapă de orice durere de cap? Păi nu ziceai tu, alaltăieri, că cafeaua prosteşte? Nu? Aia era pâinea? Păi de pâine ştiam şi noi. A, era ceapa! Ceapa? Şi ceapa prosteşte?!
A, nu, pardon, mi-am amintit ce scriai: că ceapa îngraşă.

Îmi vine să plâng. Da, şi pentru că ceapa îngraşă, dar mai ales când citesc titlul ăsta: “Singurătatea este la fel de contagioasă ca şi gripa” Auăleu! Tu vorbeşti serios? Tot cercetătorii explică?
“Oamenii singuri îşi transmit sentimentele celor apropiaţi, care ajung, de asemenea, să se simtă singuri”
Ah, nu înţeleg! Cred că de la cafea mi se trage. Poate şi de la
“Un cromozom din structura ADN-ului cu o lungime mai scurtă”.
Ştiu, nu tu ai zis aşa. Nişte cercetători danezi. Am observat: când e vorba de haleală, îi bagi la înaintare pe americani. Când e vorba de cromozomi, pui în funcţiune maşinăria de cercetare daneză.
De pildă aici, la “Mancarea de tip fast-food creează o dependenţă la fel de puternică precum cea dată de heroină “ s-au ocupat americanii. Da, tipul ăla cunoscut, Dr Kenny...
Ei, cum dracu’ să nu fi auzit de el! E omul care a zis că “organismul cobailor reacţionează identic ca şi organismul uman, deci prea mari diferenţe între cele două categorii de specii nu pot fi”
A zis el “identic ca şi”?
Atunci aşa o fi!
Dă în americani cât poţi, că sigur nu te citesc!

Dar nu mai spune, fată, că un renumit dermatolog român ţi-a explicat ţie, cu ghilimele, că “alergia la prezervativ se poate manifesta si sub forma unor bubiţe, iar acestea nu trec de la sine, ba mai mult, netratate aceste reactii adverse se vor dezvolta din ce in ce mai rapid la urmatorul act sexual”, că te faci de râs. Dermatologii nu prea au în vocabular cuvântul “bubiţe”.
Şi vezi că doctoriţa Carmen Curea chiar se pricepe la dermatologie.
N-avea cum să-ţi spună ea “Astfel, fluocinolonul este un produs din lipide naturale care menţine fineţea, strălucirea crescută a pielii, prin asigurarea substanţelor nutritive necesare”.
Asta ai dedus tu, când ai citit pe Wikipedia că steroizii sunt grăsimi şi câteva rânduri mai jos despre gluco-corticosteroizi, iar pe pagina următoare ai văzut că scrie de fluocinolon, că e glucocorticosteroid de sinteză şi gata, l-ai băgat pe felie cu crema de gălbenele şi de aloe vera şi mândră de agerimea-ţi, ai tras un subtitlu de zile mari, imediat:
“Românii folosesc creme pentru călcâie ca să îşi hidrateze faţa”

Măi Mădălina, ia chiţăie tu la altă masă şi lasă pe alţii să scrie la ziar!
Nu de alta, dar poate ăştia care mănâncă nesănătos , sunt veri primari cu şoarecii de laborator şi-şi dau cu cremă de călcâie pe faţă, or fi fiind mai întregi la minte.



8 comentarii:

  1. Uite, eu nu citisem niciodata vreo productie a papusii asteia. Acum, daca ii facusi tu reclama, dadui fuga, cu sufletul la gura, sa ma informez despre ce e sanatos pentru mine (trebuie sa ne spuna cineva lucrurile astea, daca bloggerii medici si farmacisti nu mai posteaza nimic din noiembrie).
    Bine ca mi-o scosesi in cale pe papusa asta, Renata! Uite ce aflai: "Renunţarea la fumat poate duce la apariţia diabetului". Articol stiintific,cu cercetatori, cu esantion de 11000 de persoane de virsta mijlocie, cu date statistice- tot ce trebuie.
    Si eu care,in inconstienta mea, ma chinuiam sa imi conving imparatu' personal sa se lase de fumat!!!
    Tu ce crezi, Renata? Sa il las sa fumeze in continuare si sa riste doar un cancer pulmonar, sau sa insist cu lasatul de fumat si sa riste un diabet, cf. specialistei Chitu?

    RăspundețiȘtergere
  2. Ma bucur ca ca te-ai bucurat si o sa incep sa scriu iar fiindca am citit si vazut multa disperare sau dezamagire dupa prezidentiale.

    Reforma de care scrie Victor se refera doar la lumea lor care este considerata o casta inchisa, pentru blogeri.

    Are dreptate dintr-un punct de vedere, insa am intalnit nick-uri care ii trimit pe multi jurnalisti la culcare, prin simplul fapt ca au curaj sa se exprime.
    Chiar daca uneori diverse subiecte se afla la indemana lor, sa ne aducem aminte de emisiunea cu aia mica, ne putem da seama cam ce fel de "meseriasi" avem in presa.
    Daca as fi fost in locul lui Victor Ciutacu , ii dadeam o singura fraza, sa o scrie dupa dictarte "Copii s-au dus sau s-au intors?"
    Am curaj sa pun pariu ca il batea pe Videanu cu "v-a castiga".

    Despre oamenii de teren de la televiziuni nu prea am ce sa spun, fiindca gradul lor de exprimare corecta se datoreaza textului, pe care il au pregatit, de dinainte de a intra in emisie.
    Rari sunt cei care pot sa transmita in direct, datorita bagajului lexical redus.
    Uneori chiar si in presa scrisa exista pareristi in domenii in care ar trebui sa fie consultati specialisti.
    Nu o sa existe reforma in nici o presa datorita mecanismului P.C.R.

    RăspundețiȘtergere
  3. M-ai terminat, Bobo!
    Pai tu in loc sa scrii despre un tanar doldora de talent care n-are loc in presa de prea multi angajati "pe spranceana"(si stim amandoua CEL PUTIN un nume), ii faci "reclama" unei neispravite pe care cred ca n-o citesc nici macar colegii de la propriul ziar?
    Nu e de mirare, cu asemenea oameni in presa, ca mor ziarele precum mustele ; in fiecare zi isi da obstescul sfarsit cate o fituica.
    zazania

    RăspundețiȘtergere
  4. Seara bună, doamnelor,

    Ina, cu fumatul nu pot să-ţi dau sfaturi. Decât proaste. Lasă omul în pace!
    Eu nu mă las de fumat, de teama depresiilor, nu a diabetului.

    Duduii Chiţ n-am vrut să-i fac publicitate. Ca în bancul cu vaca dusă la târg, am vrut s-o fac de râs.
    Poate citeşte un gândirist de bine blogul (nu poate, e aproape sigur) şi-o trage de codiţe.

    --------
    Lolita, geme lumea de oameni care pot tansmite în direct, n-au trac, nu se bâlbâie. De ce nu-i angajează pe aceia reporteri de teren?
    Ah, da! Răspunsul e în ultima ta propoziţie.

    ------------
    Zuzu, m-aş bucura să te fi terminat, dar n-am eu norocul ăsta!
    Tu eşti inepuizabilă.
    Dar m-ai făcut curioasă de n-o să dorm la noapte: cine-i, tu, băiatul doldora de talent pe care-l ştim amândouă?
    Eu cunosc o mulţime de băieţi talentaţi, dar niciunul care să te ştie şi pe tine.

    RăspundețiȘtergere
  5. Io vorbeam de "talente literare" , printeso!
    E unul care mie imi place in mod expres, unul care scrie rar- de puturos ce e si pe care ,intr-o incercare caznita de "a-i pune o pila" l-am recomandat prietenei tale, Lucia Verona.
    Cum n-am asemenea talente, demersul meu s-a soldat cu un esec lamentabil: mai exact, doamna in chestiune m-a trimis-elegant -la origini, iar tanarul m-ar fi trimis cu siguranta in acelasi loc daca mi-ar fi cunoscut initiativa.
    PS Ina, convinge-ti consortul sa lase dracului fumatul chiar daca va castiga cateva kilograme in plus!
    Nu te uita la toanta aia de la Gandul si n-o asculta pe renata care, e ea insasi fumatoare inraita!
    Iti zic io ca principalul factor de risc in bolile cardiovasculare e tigara.

    RăspundețiȘtergere
  6. Io zic că principalul risc în bolile cardio-vasculare e supărarea! Vorba "a murit de inimă rea",mă recomandă! :)))

    Cine-i, măi, Zuzu, băiatu?
    Fă-mă să-l citesc.
    Lucia nu te-ar trimite la origini niciodată. Ai interpretat greşit.

    RăspundețiȘtergere
  7. Renata, zău dacă pricep de ce îţi pierzi timpul cu gunoaie precum cele produse de Mădălina. Bun, i-ai citit primul articol care ţi-a căzut sub ochi pentru că era din zona ta de interes. Hai, şi pe al doilea. Dacă ai văzut însă că debitează numai inepţii, ce resorturi ascunse te puteau împinge să perseverezi?
    Si ar mai fi o problemuţă, ca să-l citez pe inventatorul almanahelor şi al goagălului. De ce ar trebui ca presa să fie mai altfel decât noi, ăştilalţi? De ce să n-aibă şi presa Ciomii ei?

    RăspundețiȘtergere
  8. Florian, ştii de ce?
    Pentru că există.Mădălina nu e un gunoi autonom. E produsul de excreţie al unui întreg sistem metabolic. Mădăline sunt cu toptanul în presă. I s-a repartizat departamentul sănătate fiindcă e neimportant. Dar cineva s-a achitat de obligaţii faţă de ea. Câteva sute de mii de cititori ai ziarului pe hârtie trebuie s-o suporte, pe banii lor.
    Cum ajungi să scrii, cu contract de muncă la ziar?
    Ce probe dai?
    Eu, dacă aş fi patron de ziar, aş anunţa concurs de ziarişti, i-aş strânge pe toţi pretendenţii într-o sală, mi-aş scoate batista plină de muci din buzunar, aş pune-o pe masă şi i-aş ruga să scrie un articol despre obiectul ăla.
    Şi l-aş angaja pe cel care, în final, îmi scrie şi de unde am cumpărat batista, nu doar în ce situaţii mi-am suflat nasul în ultimele 15 zile, în ea.
    Îmi pare rău că dau un asemenea stupid şi scârbos exemplu, dar altul nu mi-a trecut prin cap şi pe urmă, tu înţelegi exact ce-am vrut să zic...
    Aşa că nu despre Chiţu am scris eu, ci despre un sistem viciat.

    RăspundețiȘtergere